Waarom kiezen woningbezitters voor kunststof gevelbekleding?

kunststof-gevelbekleding

Steeds meer woning zijn bekleed met panelen van kunststof – en dat zie je er meestal niet aan terug. Moderne kunststof gevelbekleding is namelijk prachtig gekleurd en voorzien van textuur, waardoor je op het eerste gezicht met een gevel van hout of natuursteen te doen lijkt te hebben. In feite heeft synthetische gevelplaten flink wat voordelen vergeleken met traditionele materialen. Ontdek hier of kunststof gevelbekleding ook voor jouw renovatie of nieuwbouw een geschikte keuze is.

Over wat voor materiaal hebben we het precies?

Er zijn méér verschillende soorten kunststof dan houtsoorten, en je ziet meestal niet direct om wat voor type synthetisch materiaal het gaat. Acrylaat is een vaak gebruikte kunststof voor gevelplaten. Het is te koop in veel verschillende kleurstellingen en patronen, en behoudt zijn tint jarenlang uitstekend. Wel is het aan de dure kant. Een andere populaire kunststof is PVC, een zeer taai en goed betaalbaar materiaal, dat eenvoudig met structuren (bijvoorbeeld lei- of steenlook of houtnerven) versierd kan worden. Een derde mogelijkheid is polystyreen, dat erg lichtgewicht is en een goede isolerende werking heeft, waardoor de stookkosten van je woning lager uitvallen. Polystyreen moet wel met een harde deklaag worden afgewerkt – een aantal merken die gevelbekleding produceren maakt gebruik van panelen in verschillende materialen lagen en van composieten.

Waarom gevelbekleding van kunststof zo goed bevalt

Als decoratief en functioneel bouwmateriaal voor in de buitenlucht heeft kunststof (plastic) een bijzonder mooi lijstje pluspunten. De uitstekende levensduur in een vochtige omgeving is daar één van: kunststof roest niet, rot niet en vermolmt niet door regen en damp. Ook heeft het geen last van krimpen en zwellen door wisselingen in de temperatuur, en het verbleekt in tegenstelling tot hout niet in de zon. Bacteriën, schimmels, algen en mossen kunnen er niet op groeien, en in hout borende insecten lusten het niet. Het is vuilafstotend en makkelijk te onderhouden. Ook hebben de meeste types gevelbekleding van kunststof een erg lange levensduur, waardoor ze een goede investering zijn. De laatste grote pre van kunststof gevelbekleding is de ongelofelijke flexibiliteit: het is tegenwoordig in bijna elke kleur, formaat en structuur te krijgen.

Deze vormen kan kunststof woningbekleding aannemen

Bijna elk onderdeel van een gebouw kan tegen de elementen beschermd worden met woningbekleding van een synthetisch materiaal. Vaak wordt gebruikgemaakt van rabatdelen met een groef en geschulpte rand. Die kunnen eenvoudig en duurzaam in elkaar geschoven worden, en geven dan een lucht- en vochtdichte afsluiting. Spouwbladen zijn grote platen die snel een groot oppervlak bedekken, en die ook kunnen dienen om oud en minder mooi metselwerk te verbergen. Boeiboorden zijn een type kunststof woningbekleding die de gevel met de dakrand verbinden, en een windveer is gemonteerd op de hoek van de dakrand, waar wind en regen vrij spel hebben – een plek waar de eersteklas duurzaamheid van kunststof volledig tot zijn recht komt. Deze elementen geven samen een woning een compleet nieuw uiterlijk en tegelijk een sterk verbeterde bescherming tegen vocht, warmteverlies en tocht