Schuttingpalen in beton verankeren, hoe doe je dat?

beton-verankeren

Hoe zet je palen vast in de grond met beton? Bijvoorbeeld de palen van een nieuwe schutting. Hoewel het vrij eenvoudig lijkt om beton te maken en de palen erin vast te zetten, valt dit in de praktijk nogal tegen. Gedurende de droogtijd moeten palen immers vastgezet worden, anders drogen palen scheef in het beton terwijl dat uithardt. Er komt vakkennis bij kijken, en sneldrogend beton is beter dan traag drogend. Maar als je de kneepjes kent, kan elke klusser dit zelf doen.

Er zijn veel redenenen te bedenken waarom je palen in de grond moet zetten. Schuttingen, of voor een schommel of klimtoestel voor kinderen, wellicht voor een pergola of overkapping. Palen in de grond zetten met beton zorgt ervoor dat ze jarenlang rechtop blijven staan.

Welk mortel is geschikt?

Gewone betonmortel heeft een vrij lange droogtijd in verhouding tot sneldrogende mortel. Als je kiest voor gewone mortel dan heb je een betonmolen nodig, plus moeten dan ook de palen geruime tijd goed handmatig ondersteund of desnoods geschoord worden om te voorkomen dat ze van hun plaats verzakken tijdens het drogen. Voor een vakman is dit in principe geen groot probleem, maar als je zelf aan de slag gaat zal je toch eerder voor sneldrogend mortel kiezen.

Betonmolen

Kies je voor gewone betonmortel dan zal  je een betonmolen moeten huren bij plaatselijke doe-het-zelf winkels. 

Sneldrogende mortel

Bij de bouwmarkt kan je tegenwoordig echter sneldrogende betonmortel halen die geschikt is voor deze klus. Vraag naar sneldrogend betonmortel voor het verankeren van palen. Laat je bij twijfel informeren door de winkel. Knauf heeft een heel geschikte mortel geproduceerd. Voor deze mortel is geen betonmolen nodig: Turbobeton van Knauf.

Mortel maken

Eerst worden de gaten voor de palen gegraven. Je weet zelf hoe diep je ze in de grond moet zetten, dit is als het goed is vooraf goed uitgeplozen. Het gat moet dus de juiste breedte en diepte hebben. Vervolgens wordt het gat nat gemaakt, ook de wanden. Het Turbobeton kan direct in het gat gegooid worden. Turbobeton wordt echter om de 20 centimeter aangevuld. Zet om die reden ook op de palen vooraf met een stift steeds 20 centimeter uit. Dan zie je tot waar je straks het mortel gieten moet.

Palen in gat zetten

Zet de palen rechtop en strak tegen een uitgezette lijn plus gebruik een waterpas om ze loodrecht rechtop te zetten.  

Nat maken

Het gat en de paal worden natgemaakt op de plaats waar beton komt. Dit kan je met een grote tuingieter doen. Zet de palen in de grond en maak de boel nat zodat het beton er straks rondom aan zal hechten. Het moet natuurlijk geen modderpoel worden maar gewoon bevochtigt. 

Turbobeton gebruiken

Turbobeton wordt droog in het gat gegooid, tot aan de eerste 20 centimeter lijn. Daarna wordt het water er overheen gegoten met de gieter, zodat het beton helemaal nat is. Stamp de betonmortel rondom de paal aan met een voorwerp waarmee je de boel kunt aanstampen, vaak wordt hiervoor een stuk paal gebruikt wat afgezaagd werd. Het aanstampen is zodat de mortel goed aangestampt wordt. Doe dit echter pas nadat het water erin gezakt is. Het water wordt snel geabsorbeerd door de betonmortel. Lees op de verpakking de verhouding water en turbobeton, om onduidelijkheid of twijfel te voorkomen.

Vul vervolgens de volgende 20 centimeter turbobeton aan en overgiet ook dit weer met water en herhaal de stappen totdat de beton tot een klein stukje tot onder de grond is gevuld. Als het beton droog is afdekken met aarde.

Schutting plaatsen

Als de palen allemaal geplaatst zijn en het beton is droog, kan het schuttinghout er tegen geplaatst worden. Een mooie stabiele schutting is het resultaat.

Belasting van de palen

De nieuwe palen in de pas geplaatste betonmortel hebben enige tijd nodig voordat ze zwaar belast kunnen worden. Afhankelijk van de beton die je gebruikt, kan dit variëren van 24 uur (Turbobeton) tot een stuk langer (gewone betonmortel), Ook de verwerking is dan natuurlijk verschillend want gewone beton moet in een betonmolen aangemaakt worden terwijl Turbobeton droog de grond in gaat en dan pas natgemaakt wordt. Hoe je dus aan de verwerkingstijd en adviezen op de verpakking van het beton.

Temperatuur

Let ook op de adviezen met betrekking tot de temperatuur. Op koude dagen kan betonmortel bevriezen of niet geschikt zijn om te verwerken. Op warme dagen is de verwerkingstijd veel korter. Bij vragen die niet op de verpakking beantwoord worden, kan je contact opnemen met een vakman, bouwmarkt of het bedrijf waar de mortel gekocht is.

Vooral je kluswerk, tienduizend bouwtekeningen

Een heel mooi product voor elke klusser. Of je nou een doe-het-zelver bent of een vakman die zijn brood met klussen verdient, wist je dat er bouwtekeningen bestaan voor vrijwel elk bouwproject? Van klein tot groot, van het poppenhuis voor de kinderen tot een boot, tafels, tuinhuisjes, voertuigen of je eigen huis op een stuk land.