Tips om muizen te bestrijden

Tips om muizen te bestrijden

Last van muizen? Je hebt niet altijd direct door dat deze kleine knaagdieren je huis onveilig maken. De muizen komen pas in de nacht tevoorschijn en dan slaap jij waarschijnlijk. Er zijn een aantal herkenbare signalen die doen vermoeden dat je met een muizenplaag te maken hebt. Deze signalen komen hier aan bod net als natuurlijk meerdere oplossingen en tips om muizen te bestrijden.

Hoe herken je een muizenplaag?

Een muizenplaag is gemakkelijk te herkennen als je in je huis muizenkeutels tegenkomt. Een enkele muis laat alleen al vijftig tot tachtig muizenkeuteltjes per dag achter. Kom je in je interieur knaagschade tegen dan is dit eveneens een signaal. Muizen mogen graag knagen en onder meer aan elektriciteitskabels, maar ook aan meubels, plinten en aan verpakkingen in je keuken. 

Lig je lekker in je bed en hoor je krassende geluiden boven of onder je? Grote kans dat er muizen met snelle stapjes aan het wandelen zijn. Zie je een enkele muis? Dat is maar schijn, want daar waar er één muis is te zien, huist zomaar een complete familie. Andere signalen van een muizenplaag zijn loopsporen met pootafdrukjes of buiksmeer dat van het vachtje afkomstig is. Overigens is stankoverlast eveneens een aanwijzing dat je medebewoners hebt en de stank is nog erger als er een muis is overleden.

  • Muizenkeutels
  • Knaagschade
  • Vreemde geluiden
  • Pootafdrukken
  • Een muis zien
  • Buiksmeer van vacht
  • Stankoverlast

Zelf muizen bestrijden met een muizenval

De meeste mensen die een muis tegenkomen in huis of een van de signalen van een muizenplaag merken, gaan zelf aan de slag. Het is op meerdere manieren mogelijk om zelf muizen te bestrijden. Een gebruikelijke methode is het gebruikmaken van een muizenval met wat lekkers erin. Je denkt misschien dat kaas een lekkernij is voor de muizen, maar dat valt tegen. Een muis eet liever wat havermout, fruit, chocolade of pindakaas. Zorg er wel voor dat je op meerdere strategische plekken in huis een muizenval neerzet. 

Muizen bestrijden met geur

Wil je liever geen dode muis in je muizenval aantreffen dan is er een andere manier om de knaagdieren te bestrijden. Muizen houden namelijk niet van bepaalde geuren en daarmee zijn ze dan ook te verjagen. Of je kan het in elk geval proberen. Een doorgesneden ui is een probaat middel om muizen weg te jagen en dit geldt eveneens voor munt. Heb je door waar muizen graag komen in je huis dan leg je de ui of de munt op die plekken neer.

Neem een kat

Heb je altijd al een kat gewild dan is een muizenplaag het ideale moment om er één in huis te nemen. Er zijn katten die echt op muizen jagen, maar mocht je geen echte jager hebben binnengehaald dan schrikt de kattengeur de muizen ook al af. Kies niet voor een kat als je er verder niets mee hebt, want dat is niet leuk voor het huisdier en niet voor jou.

Gebruik een muizenlokdoos

Mochten bovenstaande tips om muizen te bestrijden geen oplossing zijn dan is er nog een alternatief. Je kan namelijk van muizenlokdozen gebruikmaken met lokpasta of muizengif. Let wel even op, want sinds 1 januari 2023 geldt er een verbod op muizengif op basis van anticoagulantia. Er zijn wel alternatieven voor beschikbaar, zoals muizengif op basis van alfachloralose dat in een snelle dood van muizen voorziet met een enkele dosis.

Muizen laten bestrijden door ongediertebestrijder

Blijven de muizen ondanks alle bestrijdingstips in je huis rondtrippelen dan is je missie mislukt. Het is dan tijd om voor een ongediertebestrijder in te schakelen. Het voordeel is dat een ongediertebestrijder gespecialiseerd is in het bestrijden van muizen. Daarnaast zorgt een professional ervoor dat muizenlast in de toekomst wordt voorkomen. 

Muizenoverlast voorkomen

Heb je eenmaal een keer last gehad van een muizenplaag, dan wil je natuurlijk voorkomen dat er in de toekomst weer overlast overtreedt. Daarom is het ook zo belangrijk na het bestrijden van muizen preventiemaatregelen te nemen. Ook hier zijn verschillende tips voor beschikbaar. Het is bijvoorbeeld belangrijk om geen etensresten achter te laten en om voedsel goed afgesloten te bewaren. Door je huis onaantrekkelijk te houden voor muizen heb je grote kans dat ze ergens anders een verblijfplaats zoeken.

Maak spleten en kieren dicht

Muizen zijn klein en zelfs zo klein dat een muis al door een gaatje past dat nog geen halve centimeter breed is. Het is daarom aan te raden om in je huis op zoek te gaan naar spleten en kieren. Maak alle naden dicht, zoals onder meer bij de kruipruimte net als bij de aansluiting voor water. Heb je ventilatiegaten in de gevel dan maakt een muis daar graag gebruik van om binnen te komen. Er bestaat gaas dat ervoor te plaatsen is en waar de muizen niet doorheen gaan. Zo is het ook mogelijk om in ramen een hor te plaatsen, net als in deuren die je openzet. Bij een buitendeur is het aan te raden om een deurborstel te plaatsen, zodat muizen niet meer naar binnen komen.

Denk aan de hygiëne

Muizen komen graag op voedsel af en daarom is je huis een fantastische plek om een verblijfplaats te creëren. Voorkom dat de muizen in je huis een nest gaan bouwen door de omgeving optimaal hygiënisch te houden. Dus geen etensresten op het aanrechtblad laten liggen en de vloer schoonhouden. Een muis kan gemakkelijk aan karton of plastic knagen en daarom is het aan te raden om voedsel in afgesloten blikken, bussen of dozen te bewaren. Laat afval niet staan, maar ruim het direct op in een afsluitbare vuilnisbak. 

Controleer of er kruimels liggen

Wees je ervan bewust dat slechts een paar kruimels al een grote aantrekkingskracht op muizen hebben. Check daarom regelmatig de plekken waar kruimels terecht kunnen komen, zoals onder het fornuis of onder de koelkast. Heb je rommel in de keuken staan, zoals dozen of ergens op een andere plek? Lege dozen of andere rommel zijn een walhalla voor muizen die er graag mogen schuilen of er zelfs een nestje gaan maken.