Hoe dik is een gietvloer?

Hoe dik is een gietvloer?

Een gietvloer is enkele millimeters dik en de dikte varieert tussen 2 en 6 millimeter. Het soort gietvloer en de afwerking bepaalt de uiteindelijke dikte van de gietvloer. Deze vloeren zijn namelijk in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld in de vorm van een woonvloer die onder meer gelet op het comfort dikker is dan een uitvoering in een magazijn. Het soort kunsthars en de toepassing zijn factoren die samen met de afwerking de dikte van een gietvloer bepalen. Er zit wat dat betreft verschil tussen een polyurethaan gietvloer en een cementgebonden gietvloer.

Dikte van een gietvloer per soort

Bij het maken van gietvloeren is er sprake van toepassing van kunsthars als belangrijkste bestanddeel. Het soort kunsthars betreft bijvoorbeeld polyurethaan of epoxy. Daarnaast zijn er designgietvloeren die voor een groot deel uit speciaal beton bestaan en waar kunsthars aan wordt toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is woonbeton ofwel een cementgebonden gietvloer. Daarnaast vallen grindvloeren in brede zin ook onder de noemer van gietvloeren en deze is opgebouwd uit steentjes met toevoeging van kunsthars. In aanvulling op deze soorten is er nog een vereenvoudigde uitvoering van een gietvloer, namelijk vloercoating op basis van epoxy of polyurethaan.

  • Gietvloer op basis van polyurethaan en epoxy: dikte tussen 2 en 3 mm
  • Vloercoating op basis van polyurethaan of epoxy: dikte tussen 0,2 en 0,5 mm
  • Woonbeton/cementgebonden gietvloer: dikte tussen 2 en 6 mm
  • Grindvloer/siergrindvloer met kunsthars: dikte tussen 5 en 6 mm

Opbouw van kunsthars gietvloeren

Het is handig om te weten dat de dikte van een gietvloer onder meer afhankelijk is van de opbouw. Een dikte tussen 2 en 3 mm voor een polyurethaan gietvloer komt tot stand door meerdere lagen aan te brengen. De gietlaag is namelijk niet de enige laag die op de ondergrond terechtkomt. Er wordt begonnen met een primer aanbrengen op de ondergrond. Dit is een laag die voor de hechting zorgt en gevolgd wordt door een schraplaag die als tussenlaag fungeert en zowel in vloeistofdichte als in egaliserende eigenschappen voorziet. Na deze lagen komt de gietlaag er pas op en daarna vindt nog een afwerking plaats met een speciale topcoating. De dikte van de gietvloer op basis van polyurethaan kan hoger uitvallen als er nog een extra topcoating volgt.

Minimale dikte met vloercoating

Vloercoating is te zien als een versimpelde uitvoering van een complete gietvloer leggen en bestaat uit epoxy of polyurethaan. De dikte van vloercoating komt ver beneden de dikte van een gietvloer uit. De gemiddelde vloercoatingdikte ligt tussen 0,2 en 0,5 mm, omdat er niet zoals bij een gietvloer vier of vijf lagen worden aangebracht. Vloercoatings bestaan wat dat betreft naast een primer uitsluitend uit de coating. 

Dikte woonbeton en grindvloeren

Woonbeton en grindvloeren zijn de wat dikkere soorten gietvloeren, maar de dikte blijft vaak beperkt tot 6 mm. Het verschil is dat woonbeton voor een groot deel uit beton bestaat en daardoor dikker is en grindvloeren grotendeels uit grind bestaat. 

Factoren die invloed hebben op de dikte van gietvloeren

Er zijn nog andere aspecten die invloed hebben op de totale dikte van gietvloeren. Woonbeton en polyurethaan gietvloeren zijn bijvoorbeeld met vloerverwarming te combineren. De totale dikte neemt hierdoor toe. Het voordeel is wel dat vloerverwarming uitstekend werk doet in combinatie met een gietvloer. De beperkte dikte van gietvloeren en het doorlaten van warmte door het kunsthars maken dat vloerverwarming een perfect rendement oplevert. Een andere factor die invloed heeft op de dikte betreft de toevoeging van een geluiddempende laag. Dit is bijvoorbeeld handig in een appartement waar de geluidsnormen niet overschreden mogen worden. Verder geldt voor woonbeton dat een tegelvloer die er al ligt niet uit hoeft, zodat de totale vloerdikte hoger uitkomt.