Wat heb je allemaal nodig voordat je een sauna in eigen tuin kunt plaatsen?

Een sauna in eigen tuin klinkt natuurlijk geweldig. Opvallend genoeg kiezen ook steeds meer mensen hiervoor. We zijn steeds vaker op zoek naar een extra plekje in huis of tuin om tot rust te komen. Even helemaal niets hoeven en gewoon lekker kunnen opladen. Misschien droom jij zelf ook wel van een barrel sauna in de tuin. Dat biedt niet alleen veel luxe, maar geeft de tuin ook nog eens een geweldige natuurlijke uitstraling.

Maar enkel het plaatsen van de sauna is niet voldoende. Er moet nog veel meer gebeuren voordat de sauna namelijk überhaupt geplaatst kan worden. Is jouw tuin wel toe aan een sauna? Waar moet je allemaal aan denken? Wat heb je allemaal nodig? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Heb je een vergunning nodig?

Allereerst is het goed om na te gaan of het überhaupt mogelijk is om een sauna in de tuin te plaatsen. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. Goed om dit even na te vragen bij je eigen gemeente. Of een vergunning nodig is, hangt van heel veel factoren af. In de meeste gevallen kun je zonder vergunning een sauna in je eigen tuin plaatsen. Wel hangt dit af van de mogelijke overlast die de sauna de omgeving kan bezorgen en de afstand tot het naburige pand.

Woon je in een huurhuis? Dan is een eigen sauna zeker niet altijd mogelijk. Dit moet altijd overlegd worden met de huurbaas. Ook omdat hiervoor waarschijnlijk grote aanpassingen moeten worden gedaan in de tuin.

Waar zet ik de sauna neer?

Wat is de beste locatie voor een sauna? De meeste mensen kiezen simpelweg voor een plek die op dat moment beschikbaar is. Als het even kan is het echter verstandig om hier wat meer aandacht aan te besteden.

Belangrijk voor de locatie van de sauna is dat de grond zo vlak mogelijk is en dat er een goede elektriciteitsvoorziening aanwezig is. Ook kan het prettig zijn al er een douche in de nabije omgeving kan worden geplaatst. Kies tevens voor een plekje waar extra privacy te creëren is. Bijvoorbeeld doordat er veel planten aanwezig zijn. Je kunt er ook voor kiezen om privacymuren te plaatsen. Op die manier kan je zonder zorgen genieten van de sauna, zonder dat de buren hier ook veel van mee zullen krijgen.

Kant-en-klaar kopen of zelf bouwen?

Van de buitenkant lijkt een sauna misschien relatief eenvoudig. De meeste sauna’s beschikken over een zeer eenvoudige vorm. De barrel sauna daargelaten. Toch komt hier meer bij kijken dan je zelf denkt. Als je geen kennis of ervaring hebt met het bouwen van sauna’s, dan is het beter om deze kant-en-klaar te kopen. Je wil geen onnodige fouten maken en daardoor straks met een half afgemaakt project in de tuin zitten. Laat de bouw van de sauna daarom liever aan professionelere handen over.