Wat doet een boomverzorger?

boom

Een boom verdient de verzorging van iemand die weet wat ervoor nodig is om de boom zo gezond mogelijk te houden. Een boomverzorger kan je precies vertellen op welke manier de boom het beste in het leven staat en mocht er een keer iets moeten gebeuren, dan kan hij of zij dit zonder enig probleem voor je uitvoeren. Want bij bomen komt meer kijken dan alleen voldoende water en af en toe een schaar in de takken. Verschillende bomen hebben verschillende behoeftes en het is aan de boomverzorger om in die behoeftes te voorzien. Maar wat kan een boomverzorger allemaal doen?

Een boom planten

Het leven van een boom begint bij het planten. Dat is logisch, maar weet je hoe je een boom precies moet planten? Hoe diep de wortels moeten zitten? Een boomverzorger weet dit. Die weet dat de wortels niet te diep mogen zitten, omdat ze anders onvoldoende zuurstof krijgen. En die weet ook dat het niet verstandig is om een boom te planten in de winter, omdat het ten eerste moeilijk is om een gat te graven in bevroren grond, maar ook omdat de boom er in die periode gewoon niet genoeg voeding uit kan halen. Het planten van een boom kan het beste plaatsvinden door een expert, die weet met welke boom hij te maken heeft en wat dus de wensen zijn.

Het ondersteunen van de boom

Een jonge boom is kwetsbaar. Een stevige storm kan die kwetsbaarheid zomaar blootleggen en de jonge boom doen omwaaien. Daarom worden veel jonge bomen ondersteund. Het verankeren van een boom zorgt ervoor dat de boom netjes overeind blijft staan, ook als het weer even niet meewerkt. Een ander voordeel van het verankeren van een boom, is het feit dat de boom beschermd wordt tegen scheefgroei. De boom groeit mooi recht omhoog, wordt beschermd tegen zware stormen en groeit zodoende uit tot een sterke boom, die niet langer die ondersteuning nodig heeft.

Het snoeien van de boom

Bomen snoeien is ook een vak apart. Er bestaan meerdere manieren waarop je een boom zo goed mogelijk kan snoeien en wie weet met welke boom hij te maken heeft, weet ook hoe deze boom gesnoeid moet worden. Daarom is het verstandig om een boomverzorger in te schakelen als een boom uit zijn voegen begint te groeien. Niet alleen is het goed voor de boom zelf, het zorgt er ook voor dat dode takken, die misschien op het punt van afbreken staan, verwijderd worden. Breken die takken namelijk af, dan kan dat voor gevaar zorgen. Wie argeloos onder de boom staat, kan zo geraakt worden door zo’n tak en dat kan bijzonder vervelende gevolgen hebben.

Het verwijderen van de boom

Bomen verwijderen is soms onontkoombaar; de boom is ziek, de wijk verandert, of hij moet gewoon weg omdat de boom niet langer in de tuin past. Het verwijderen van een boom is geen sinecure; als je hem verplaatst moet hij uitgegraven worden en als je hem omzaagt moet dit veilig gebeuren. Een omvallende boom kan behoorlijk wat schade aanrichten aan de omgeving of aan omstanders, dus het is van groot belang dat dit gebeurt door iemand die weet hoe dit moet.