Alles wat je al wilde weten over compressors

Een compressor wordt op verschillende vlakken in de bouw gebruikt. Maar ook thuis is een compressor handig om te hebben. Zo kun je thuis een compressor gebruiken om banden of een zwembad op te pompen. Ook kan een compressor gebruikt worden voor het schoonmaken van bepaalde apparaten of spullen. In dit artikel krijg je nog meer dingen te weten over compressors die je misschien nog niet wist.

Verschillende compressors

Natuurlijk komen compressors in verschillende maten die per kracht ook verschillen. Maar er zit in de compressors ook nog verschil. De twee soorten compressors die er zijn:

  • Oliegesmeerd;
  • Olievrij.

Een oliegesmeerde compressor is een stuk goedkoper dan een olievrije variant. Deze compressor kun je voor elk doel thuis inzetten. Let er hier wel op dat je regelmatig het oliepeil checkt en zo nu en dan de olie ververst zodat hij niet vast gaat lopen. Wil je de compressor ook in de winter gebruiken? Let er dan ook op dat de omgevingstemperatuur  niet lager dan de 5°C gaat. Je olie kan dan namelijk verdikken en je hele compressor kapot maken. Dit is niet zo met een olievrije compressor.

Het grootste voordeel van de olievrije compressor is dat deze geen olieresten achterlaat in de gebruikte perslucht. Dit is vooral handig wanneer je gaat verven. Een ander voorbeeld waar er gebruik wordt gemaakt van een olievrije compressor is de boor bij de tandarts. Het zal niet zo prettig zijn wanneer je olie in je mond krijgt wanneer de tandarts je gebit aan het schoonmaken is.

De toepassingen van een compressor

Een compressor kun je voor verschillende dingen gebruiken. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:

  • Schoon blazen
    Wat je vaak bij je compressor krijgt (en soms zelf moet kopen) is het blaaspistool. Dit apparaatje is extreem handig voor wanneer je op moeilijk bereikbare plekken vuil moet weg spuiten. Met een blaaspistool is dit zo gebeurt door de hoge druk lucht die er uit komt;
  • Banden oppompen
    Met een compressor kun je ook heel snel fiets- en autobanden oppompen. Het handige van het hebben van een compressor wanneer je je autoband wilt oppompen is dat je de druk in de band kunt aflezen zodat je de juiste druk in je band krijgt.

Zoek je nog een compressor je dit thuis wilt gebruiken? Of voor op de werkvloer? Kijk dan eens bij Spapens verhuur voor een ruim aanbod aan compressors.