5 doe-het-zelf projecten om snel de waarde van je huis te verhogen

5-doe-het-zelf-projecten

Het renoveren van je hele huis kan zonder twijfel waarde toevoegen aan je woning. Er zijn echter manieren om je huis te upgraden zonder schulden te maken of al je spaargeld te plunderen. Het verven, aanpassen van de vloeren en andere DIY klusjes kosten niet echt veel geld. Maar deze doe-het-zelf projecten voor de verbetering van je woning kunnen wel degelijk waarde aan je huis toevoegen.

Door met de juiste doe-het-zelf mentaliteit je luie zweet kwijt te raken, en wat eurootjes in je huis te investeren. Kan ook jij daarna je woning voor meer geld aanbieden, als je er stiekem klaar voor bent om het te verkopen. Maar zelfs als je er nog niet helemaal klaar voor bent om je huis op de markt te zetten, kun je zo toch genieten van een mooiere plek om in te wonen.

Hieronder zijn 5 betaalbare en eenvoudige interieur updates die je voor jouw woningverbetering kunt overwegen.

1. Geef de muren een opfrisbeurt

Als je muren krassen en een vuile verflaag bevatten, een verouderde kleur heeft of een vervagend behang. Dan kan je handen uit de mouwen steken en het gebruik van een paar blikjes verf een dramatisch verschil maken.

Kies in dit geval zeker voor een neutraal kleurenschema dat het hele huis verenigt, de ruimte prominenter laat lijken en een grote verscheidenheid aan mensen aanspreekt.

2. Vervang alle armaturen

Schakelplaten, stopcontactafdekkingen, gordijnroedes, verlichtingsarmaturen en deurknoppen zijn vaak saai of worden flink over het hoofd gezien. Maar voor niet al te veel euro’s kun jij ze prachtig upgraden. 

Aantrekkelijk vormgegeven lichtknoppen en afdekplaten plus stopcontactafdekkingen kosten slechts een paar euro per stuk, maar zien er veel duurder uit. Verlichtingsarmaturen en decoratieve gordijnroedes kunnen misschien iets duurder zijn. Maar soms kun je een goedkoper exemplaar er met wat spuitverf er vlot een stuk eleganter uit laten zien.

3. Plaats nieuwe vloeren

Oud tapijt, versleten vinyl of ouderwets laminaat kunnen een huis er echt gedateerd uit laten zien. Maar als je deze oude vloer verwijdert en door een nieuwe vervangt. Dan kun je de uitstraling van je huis gemakkelijk upgraden en de waarde van je woning direct verhogen.

Houd daarvoor absoluut de regelmatige uitverkopen in de gaten en ga vervolgens voor jouw vloerinstallatie naar keuze. Eén van de beste soorten vloeren die er tegenwoordig zijn, zijn luxe vinyl of PVC vloeren. Zo’n vloer is niet alleen duurzaam maar ook 100% waterdicht. Daardoor is het perfect geschikt voor keukens, badkamers of kelders.

Een PVC traprenovatie is bovendien een sublieme aanvulling hierop. Een trap van PVC is immers niet alleen behoorlijk slijtvast, maar ook nog eens zeer eenvoudig te onderhouden. 

4. Verbeter je raambedekkingen

De goedkope verticale of horizontale plastic jaloezieën die mogelijk bij je huis zijn geleverd, voegen niet echt waarde aan je huis toe. Overweeg in plaats daarvan om ze door houten jaloezieën of luxe gordijnen te vervangen.

5. Installeer smart home technologie

Als het om smart home technologie gaat, dan zijn de doe-het-zelf beveiligingssystemen een belangrijke trend. Deze populaire DIY beveiligingssystemen kunnen in slechts één middag volledig opgezet worden. Deze betaalbare systemen maken een draadloze verbinding met jouw smartphone om je continu van updates over je veiligheid te voorzien.

Andere populaire smart home upgrades bestaan uit speciale LED verlichting en de installatie van slimme thermostaten. Een groot deel van het totale energieverbruik van je woning is afkomstig van verwarming, dus door dit te optimaliseren kun je op de lange termijn flink wat geld besparen.

Deze upgrades zullen niet alleen meer gemak aan je huis toevoegen. Maar ze verkleinen ook de algehele ecologische voetafdruk van je woning, waardoor de waarde van je huis toeneemt.

Het komt hier uiteindelijk op neer

Het upgraden van je huis hoeft beslist niet kostbaar of ingewikkeld te zijn, en er zijn ook geen dure aannemers bij betrokken. Door een aantal van deze bovenstaande kleine DIY projecten in praktijk te brengen, kan ook jij gelijk de waarde van één van de waardevolste bezittingen die je hebt verhogen. De meeste kunnen zelfs in een weekend of minder voltooid worden!