Wanneer heb je een slijptol nodig voor je klus?

slijptol

Een slijptol, of ook wel een haakse slijper genoemd, is een heel veelzijdig stuk gereedschap dat door bijna elke vakman wel gebruikt wordt, en is alsook geen uitzondering voor de doe-het-zelver of privé klusjesman om ermee aan de slag te gaan.

Hoewel je met een slijptol heel serieus aan enkele van de moeilijkst te bewerken materialen kunt werken, vereist dit wel de nodige gezonde respect, al zijn ze mits ze maar correct gebruikt worden echt niet zo gevaarlijk als sommigen dat wellicht zouden verwachten. Op gereedschappengids.nl vind je een overzicht van de beste slijptol van 2021 om ook met deze super tool aan de slag te kunnen gaan.

De beste vriend van menig vakman

Met zo’n krachtige tool kunnen de meest arbeidsintensieve taken dan ook in recordtempo uitgevoerd worden. De haakse slijper is veelal de beste vriend van een lasser, en de meeste bouwvakkers hebben er ook wel eentje direct beschikbaar voor allerlei belangrijke dagelijkse taken.

Veel klusjesmannen hebben er één in hun bezit om ze evenzo regelmatig te gebruiken, maar het zal niet altijd de eerste gereedschapskeuze zijn als er geen metaal of tegels in een project zit.

Dit zijn de klusjes waar de beste slijptol of haakse slijper zonder meer direct voor gebruikt kan worden:

Het slijpen van oppervlakken

Zoals de naam al doet vermoeden, is het primaire doel van een haakse slijper het slijpen van diverse oppervlakken. Dit kan elk type oppervlak zijn, aangezien de gebruikte slijpschijven in een reeks van gespecialiseerde schurende materialen verkrijgbaar zijn, zoals carbide, aluminium, diamant, et cetera.

Om materiaal te versnijden of verzagen

Een ander dagelijks gebruik van de haakse slijper is het versnijden of verzagen van materiaal. Je kunt bijna alles wel met een haakse slijper versnijden, maar wat het meest versneden wordt is keramiek (tegels), metselwerk, metaal, plastic en hout.

Iets gladmaken en polijsten

Terwijl de slijp- en doorslijpschijven meestal materiaal verwijderen, zijn deze schijven tevens ontworpen om het ongewenste uiterlijk en gevoel van een oppervlak aan te passen. Ze maken een ruwe afwerking heel vlot glad, of een dof of gekleurd metalen materiaal weer helder.

Oppervlakken schoonmaken

Een slijptol is uitstekend geschikt voor het schoonmaken van geverfde of roestige oppervlakken. Hoewel de schijven van elke haakse slijper deze oppervlakken kunnen kaalmaken, is het belangrijk om een reinigingswiel of -schijf te gebruiken, omdat andere type schijven het oppervlak kunnen beschadigen of veranderen.

Voor het slijpen van gereedschap

Als laatste noemen we hier dat een slijptol gebruikt kan worden om ander gereedschap te slijpen. Dit is niet altijd de beste manier om het te doen, maar ze kunnen er toch alsnog goed werk mee verrichten en worden ook vaak gebruikt om de voorbewerking fase van bepaalde slijp processen uit te voeren.

Zo lees je maar weer dat zo’n slijptol dusdanig ontworpen is om met een grote diversiteit voor menig klusje in elk beroep gebruikt te kunnen worden, en zelfs op een dusdanig efficiënte manier dat bijna geen ander stuk gereedschap kan evenaren.