Wat kun je met spaanplaatschroeven?

spaanplaatschroeven

Je maakt zo gemakkelijk een vergissing tussen de juiste gereedschappen en bevestigingsmaterialen omdat ze zo veel op elkaar lijken. Daarom kijken we vandaag wat voor functie spaanplaatschroeven hebben.

Er bestaan ontzettend veel zaken in je leven, in je directe omgeving zelfs, waarvan jij de naam niet weet. En waar jij ook de functie niet zo gemakkelijk van zou kunnen opsommen. Dat is heel normaal, aangezien je met de details van dagelijks gebruiksvoorwerpen niet direct iets te maken hoeft te hebben. Bijvoorbeeld met de bevestigingsmaterialen die ervoor zorgen dat deze objecten niet uit elkaar vallen. Laat staan dat jij kunt uitleggen waarom voor een specifieke bout, moer of schroef gekozen is.

Vaak genoeg is er helemaal geen sprake van zoiets als een ‘keuze’, omdat schroeven nou eenmaal geen universele toepassing hebben. Dat zul je ook merken wanneer je aan de gang gaat met de constructie van een aanbouw, meubel of ander constructieproject.

Laten we ons bijvoorbeeld eens focussen op spaanplaatschroeven. We willen niet dat er onduidelijkheid over bestaat wat je er wel of niet mee kunt, aangezien dat instabiele constructies op zou kunnen leveren. Dus gaan we nu uitvoerig kijken naar wat een spaanplaatschroef is en wanneer je die toepast.

Wat is een spaanplaatschroef?

Dit is een verbindingsmateriaal dat ook wel een universele schroef wordt genoemd. Uiteraard bestaat er niet één spaanplaatschroef maar zijn er verschillende soorten beschikbaar die kunnen verschillen in formaat. Wat ze gemeen hebben is hoe scherp ze zijn. Daarom is voorboren van een gat vaak helemaal niet nodig, maar maak je twee verschillende onderdelen direct stevig aan elkaar vast. Bovendien zijn ze allemaal voorzien van een zogeheten pozidriv kruiskop (PZ) en enkel op hout toepasbaar. Dus, mocht je al enthousiast van plan zijn geweest om deze schroeven te bestellen om op kunststof of metaal te gebruiken, dan moeten we je teleurstellen.

Verschillende schroeven

Dat komt een beetje raar over wanneer we net hebben gezegd dat het hier gaat om een ‘universele schroef’. Toch zijn er twee verschillende soorten met elk zijn unieke eigenschappen. Te weten:

Spaanplaatschroeven met schacht

Hiermee bedoelen we dat het gedeelte direct onder de kop van de schroef niet van schroefdraad voorzien is. Dat heeft weer als voordeel dat je er twee houten onderdelen mee aan elkaar bevestigt waar geen enkele bewegingsruimte bij komt kijken. Het gedeelte dat verschoond is van schroefdraad helpt namelijk de twee onderdelen stevig naar elkaar toe trekken. Een spaanplaatschroef met schacht heeft een laag draaimoment en een gladde coating. Dat laatste maakt het gebruik ervan heel gemakkelijk en toegankelijk.

Spaanplaatschroeven zonder schacht

Wanneer we schroeven zonder schacht specifiek benoemen, bestaan exemplaren met natuurlijk ook. Die worden vooral gebruikt om houten voorwerpen zoals lijsten en andere decoraties mee aan wanden of vloeren vast te maken. Behalve hun verschillende uiterlijk komen ze qua functie verder redelijk overeen met de schroeven die wel van een schacht zijn voorzien. De schroefkop en het draaimoment zijn namelijk hetzelfde. Maar deze schroef kun je wel op andere materialen dan hout toepassen zoals spaanplaat, MDF en kunststof. Dat maakt de spaanplaatschroef met schacht een stuk veelzijdiger.