Zelf schuttingen plaatsen met het juiste materiaal

zelf-schutting-plaatsen

Bijna elke tuin is voorzien van schuttingen. Mensen willen graag hun tuin privé houden en met schuttingen wordt dit eenvoudig gemaakt. Een schutting plaatsen is niet heel moeilijk, maar het juiste gereedschap is onontbeerlijk. Let dus op de bevestiging wanneer je schuttingen gaat kopen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wie een schutting gaat plaatsen, moet goed voorbereid zijn. Of de schuttingen nu van hardhout, naaldhout of composiet zijn, goede roestvaststalen schroeven maken dat schuttingen jarenlang meegaan. Bespaar dus niet op schroeven, zorg ervoor dat je een ruime hoeveelheid beschikbaar hebt en dat de schroef de juiste lengte heeft. Hoe lang de ultieme schroef voor schuttingen is, is afhankelijk van de dikte van de planken van de schutting. Een stelregel is dat een schroef 2,5 maal zo lang is als de planken die voor schuttingen gebruikt worden. Als je schuttingen maakt van hardhout, zorg er dan voor dat het gat even voorgeboord wordt, dit voorkomt dat de schroef afbreekt. Met een doosje van 250 stuks schroeven kom je als je schuttingen gaat plaatsen een heel eind.

Schuttingen optimale stevigheid geven

Schuttingen worden aan een paal vastgemaakt door middel van beslag. Ook voor beslag geldt: bespaar hier niet op en zorg ervoor dat het roestvaststaal is. Een set beslag bestaat uit zes hoekstukken en 32 schroeven. Een schuttingdeel moet voor optimale stevigheid vastgezet worden met deze zes hoekstukken. Dit maakt dat de schuttingen niet zo maar om waaien of anderszins zo maar beschadigen. Met aluminium hoekprofielen is het mogelijk schuttingen op de juiste hoogte te hangen. In je eentje is dit bijna niet te doen, zorg er dus voor dat je naast goed materiaal ook een helpende hand hebt. Beslag is verkrijgbaar in verschillende kleuren, er is altijd wel een set te vinden die bij het hout van de schuttingen past. Voor composiet schuttingen zijn speciale T-beslagstukken verkrijgbaar. Schuttingen van composiet worden met dit beslag blind bevestigd. Geen storend beslag dus, als de schuttingen staan is alleen het composiet te zien.

Goed gereedschap is onontbeerlijk

Schuttingen zijn meestal voorzien van een tuindeur. Voor een tuindeur is een aparte set met beslag verkrijgbaar. Hengsels, schroeven, slot en schroeven maken dat de tuindeuren in de schuttingen eenvoudig op te hangen zijn. Dit beslag is alleen geschikt voor houten deuren, als je schuttingen van composiet plaatst met een bijpassende composiet tuindeur, dan wordt deze deur inclusief beslag geleverd. Ook hekbeslag is verkrijgbaar. Naast schroeven en beslag is bij het plaatsen van schuttingen de juiste gereedschap nodig: een goede boor, een fijne schroevendraaier of schroeftol, een waterpas en een meetlat of duimstok zijn handige gereedschappen, en voor de palen waar de schuttingen aan bevestigd worden is een grondboor handig en een heiblok.