Loodgieter of zonwering monteur: wat past het best bij jou?

Er zijn ongelooflijk veel verschillende banen in de installatietechniek te vinden. Van loodgieter tot zelfs zonwering monteur. Het aanbod is reuze. Wie een baan in de installatietechniek ambieert heeft dan ook volop keus. Zeker omdat er tegenwoordig een steeds groter tekort is aan mensen die met hun handen werken. Daardoor groeit de vraag naar werknemers in installatietechniek en liggen de vacatures voor het oprapen. Goed nieuws wanneer je op zoek bent naar baanzekerheid.

Maar welk beroep binnen de installatietechniek past nu echt bij jou? Kies je na jouw installatietechniek opleiding voor een baan als loodgieter of zonwering monteur?

Omscholen

Steeds meer mensen laten zich omscholen. Vaak mensen die eerder al in de bouw werkzaam verrichte en nu een overstap willen maken naar de installatietechniek. Soms ook mensen die eerst iets geheel anders hebben gedaan en nu toch de overstap willen wagen. Voor deze mensen hebben we heel goed nieuws. De opleiding tot zonwering monteur of loodgieter is namelijk relatief makkelijk te doorlopen. Zelfs wanneer je geen enkele ervaring hebt in de installatietechniek.

Het fijne van deze omscholing is dat je niet meer hele dagen met je neus in de boeken hoeft te zitten. Je leert in de praktijk. Daardoor geniet je niet alleen direct van veel praktijkervaring, maar geniet je ook direct van een baan en een mooi salaris.

Je kunt er ook voor kiezen om bij een bedrijf te werken die meerdere projecten doet. Zowel loodgieterswerkzaamheden als het werk als zonwering monteur. Strevon is een voorbeeld van een partij die omscholingstrajecten in de techniek aanbiedt: van installatietechniek tot zonwering, zonnepanelen en elektrotechnische omscholingen. Zo geniet je niet alleen van zeer afwisselend werk, maar leer je binnen korte tijd ook alle kneepjes van het vak.

Het werk van een loodgieter

Bij het werk van een loodgieter denken de meeste mensen enkel aan het ontstoppen van het toilet en andere niet zo smakelijke klussen. Misschien ook omdat dit de enige keren was dat jij een loodgieter hebt ingeschakeld. Echter, het werk van een loodgieter bestaat uit veel meer facetten dan enkel dat. Als loodgieter richt je je op het aanleggen, onderhouden en repareren van sanitaire voorzieningen. Dit kunnen waterleidingen, maar ook verwarmingsinstallaties en rioleringen zijn. Hierdoor is eigenlijk geen enkele dag hetzelfde en geniet je altijd van zeer veelzijdig werk.

Aan de slag als zonwering monteur

Misschien lijkt het een beetje saai om de hele dag zonweringen te plaatsen. Niets is echter minder waar. Als zonwering monteur ben je namelijk altijd verzekerd van een veelzijdige dag. Je leert meer over de benodigde elektra, bezoekt allerlei verschillende panden en weet precies hoe je veilig en bekwaam moet werken. Ook contact met de klant is in dit beroep erg belangrijk. Geen enkele zonwering of omgeving is hetzelfde. Daarom zal je altijd met nieuwe creatieve oplossingen moeten komen. Dat maakt dat het werk nooit saai of eentonig wordt.

Conclusie

Wat je ook kiest, omscholen tot zonwering monteur of loodgieter is altijd een goed idee. De banen liggen momenteel voor het oprapen en het omscholingstraject gebeurt relatief snel. Ondertussen behoud je gewoon een mooi salaris. Strevon biedt omscholingstrajecten aan in de techniek en bieden hierdoor zij-instromers de unieke kans om zonder enige ervaring te starten in de installatietechniek. Nu is jouw moment om voor een geheel ander beroep te kiezen.