Wat is een kantelhek?

Wat is een kantelhek?

Een kantelhek biedt bescherming op een verdiepingsvloer bij de verplaatsing van pallets die met een vorkheftruck naar boven of naar beneden gaan. Bij het opheffen van pallets naar een verdiepingsvloer ontstaat er normaal gesproken een opening. Dit verhoogt het valrisico van werknemers, maar dit is op te lossen door een kantelhek te plaatsen. In dit geval is er namelijk met het afsluiten van de opening aan de rand sprake van bescherming van de medewerkers in het magazijn. Bovendien vergroot een kantelhek niet alleen de veiligheid van mensen, maar ook van de goederen en is er sprake van een afgeschermde opslagvloer die aan de Arborichtlijnen voldoet. Een belangrijk kenmerk is onder meer dat kantelhekken niet vanzelf of per ongeluk opengaan of opgelaten kunnen worden.

Hoe werkt een kantelhek?

Een kantelhek is te plaatsen aan de rand van een verdiepingsvloer op de locatie waar goederen omhoog of omlaag gaan. Het hek bevindt zich standaard in een gesloten positie om in optimale beveiliging te voorzien. Op het moment dat de heftruck goederen op pallets naar boven brengt, is het kantelhek gesloten. Zodra de pallets gelost zijn, is het mogelijk om het kantelhek handmatig om te zetten om toegang tot de goederen te krijgen. Er blijft in dit geval een bescherming aanwezig doordat er bij de rand een afscheiding ontstaat. Het kantelhek werkt ook andersom als er goederen van de tussenvloer naar beneden worden gehaald met de heftruck. Nadat de pallets klaar zijn om naar beneden te gaan, is het kantelhek weer om te zetten in de standaardpositie. Het is een eenvoudig maar zeer efficiënt veiligheidssysteem dat onmisbaar is bij verplaatsing van goederen in verticale richting naar een tussenvloer in een magazijn of bedrijfsruimte waar goederen opgeslagen worden.

Waarom een kantelhek plaatsen?

Bij een vast hek op een tussenvloer is het onmogelijk om op een efficiënte en veilige manier met een heftruck pallets omhoog of naar beneden te liften. Er is bij een vast hekwerk op een verdiepingsvloer namelijk geen opening beschikbaar. Dit is al een belangrijke reden om een kantelhek te plaatsen. Een andere reden is dat indien er sprake is van een vast hekwerk de goederen via een andere weg verplaatst moeten worden. Bijvoorbeeld via een trap. Het is onveilig voor medewerkers om telkens met goederen naar boven of naar beneden te sjouwen. Dit verhoogt het risico op ongelukken en bovendien is het uiteraard niet efficiënt om steeds trap te moeten lopen om materialen of goederen te verplaatsen. Ook dit is dus een belangrijke reden om een kantelhek te plaatsen op een tussenvloer. Het vergroten van de veiligheid op de werkvloer heeft ook nog een positieve invloed op de werksfeer en daarmee op de productiviteit van werknemers. Het is in dan ook in meerdere opzichten van belang om een kantelhek op een tussenvloer te plaatsen.

Verschillende uitvoeringen van kantelhekken

Er zijn verschillende uitvoeringen van kantelheksystemen beschikbaar, zodat er voor ieder magazijn en voor elk soort tussenvloer een geschikt model verkrijgbaar is. De variatie in kantelhekken is te onderscheiden in de afmetingen van te verplaatsen pallets. Er zijn wat dat betreft standaard systemen beschikbaar voor pallets met bijvoorbeeld een hoogte van maximaal 1,6 meter. Bij pallets met een maximale hoogte van 1,8 meter geldt dat een slank kantelheksysteem geschikt is. Er zijn hoge kantelhekken voor hoge palletsystemen die toe te passen zijn voor pallets tot maximaal 2,2 meter hoogte. Bij brede pallets is een extra breed kantelhek geschikt om toe te passen tot maximaal 1,6 meter. Er zijn overigens ook andere benamingen van toepassing op kantelheksystemen die geschikt zijn voor uiteenlopende pallets. Bijvoorbeeld in de vorm van een verticaal schuifbaar systeem of in een uitvoering met een schuif-inklap systeem, waarbij de doorlaatinrichting bepalend is om een systeem te kiezen.

Factoren die invloed hebben op de keuze

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het maken van een keuze voor een kantelhek. De afmeting van de pallet is belangrijk, maar ook de inbouwdiepte net als de inbouwhoogte. Het is eveneens van belang om rekening te houden met de transportrichting van de pallets, waarbij er extra ruimte nodig is bij het zijwaarts plaatsen van goederen. Ook is het van belang om met het type transportmiddel rekening te houden, zoals een bovenloopkraan, heftruck of reachtruck. Verder is aan te raden om een kantelhek in een contrasterende kleur te plaatsen om de veiligheid verder te verhogen. Een contrasterende signaalkleur valt namelijk beter op door een optimale zichtbaarheid. Verder is het nog mogelijk om met het gebruiksgemak qua bediening rekening te houden.