Wat voor soorten bedrijfsruimtes zijn er?

Soorten bedrijfsruimtes

Er zijn verschillende bedrijfsruimtes te onderscheiden, zoals kantoren, winkels, horecapanden en bedrijfshallen. Het is belangrijk om te weten welke type bedrijfsruimte van toepassing is als in een pand een bedrijf wordt gevestigd. Dit in verband met het bestemmingsplan van de gemeente, waarbij de bedrijfsruimte is gevestigd. Bovendien is het van belang om rekening te houden met het gebruiksdoel van een bedrijfsruimte. Er geldt voor elk type ruimte in de verschillende categorieën dat er andere aandachtspunten zijn om op te letten. Verder is er met betrekking tot het huurrecht een onderscheid te maken tussen zogenoemde middenstandsbedrijfsruimtes en overige bedrijfsruimtes.

Bedrijfsruimtes of overige bedrijfsruimte

In het kader van huurrecht zijn er twee soorten bedrijfsruimten te onderscheiden. De standaard bedrijfsruimte betreft een middenstandsbedrijfsruimte en daarnaast is er sprake van overige bedrijfsruimte. Bij middenstandsbedrijfsruimte valt er te denken aan een winkel, restaurant of café. Het gaat om bedrijfsruimtes die voor het publiek direct toegankelijk te zijn en waarin producten of diensten beschikbaar zijn. Ook garages, lunchrooms en stomerijen behoren hiertoe. Dit type bedrijfsruimtes valt dan ook onder artikel 7:290 BW en worden om deze reden ook wel 290 bedrijfsobjecten genoemd. Een kantoor behoort tot overige bedrijfsruimte net als een fabriekshal en deze vallen onder artikel 7: 230 BW. Dit betreft dan ook zogenoemde 230 bedrijfsobjecten. Dit geldt eveneens voor bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk net als voor een makelaar, bank of pakhuis.

Huurbescherming bedrijfsruimtes

Het onderscheid in bedrijfsruimte is vooral van belang met betrekking tot huurbescherming. Er geldt voor huurders van een middenstandsbedrijfsruimte meer huurbescherming dan voor overige bedrijfsruimtes. In dit laatste geval is er alleen sprake van ontruimingsbescherming en in de eerste situatie geldt dat er huurbescherming is voor de opzegging, huurprijs en termijn. Dat er meer huurbescherming is voor middenstandsbedrijfsruimtes komt, omdat deze bedrijfsruimtes voor publiek toegankelijk zijn en dat de bedrijven van klanten afhankelijk zijn. Een café dat al jaren is gevestigd op een locatie en een vaste klantenkring heeft, is niet zomaar met hetzelfde succes te verplaatsen naar een totaal andere plek. Daarom is er sprake van extra huurbescherming, want op deze manier is er meer zekerheid voor het bedrijf.

Soorten bedrijfsruimtes:

  • Kantoor
  • Winkel
  • Horecapand
  • Bedrijfshal

Kantoren

Bij het gebruik van een bedrijfsruimte als kantoor zijn er meerdere aspecten om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld met het totale oppervlak aan kantoorruimte. Het is handig om met het minimale aantal vierkante meter per medewerker rekening te houden. Bij de gangbare norm ligt het aantal vierkanter meter tussen de 18 en 25 per medewerker. Iedere werkplek op kantoor dient boven aan minimale afmetingen voldoen. Er is daarvoor een NEN 1824 ontwikkeld die als norm inzicht geeft in de afmetingen van de werkplek. Uiteraard is het belangrijk om niet alleen met werkplekken rekening te houden, maar ook met bijvoorbeeld een vergaderruimte, kantine of receptie. Het is voor een eenmanskantoor natuurlijk ook mogelijk om een bedrijfsruimte te huren in een bedrijfsverzamelgebouw.

Winkels

Bij winkels als bedrijfsruimtes geldt dat de locatie een grote rol speelt. Niet alleen voor wat betreft de huurprijs, maar ook voor wat betreft de bereikbaarheid en het aantal passerende klanten. Er zijn uiteenlopende welstandsklassen van toepassing op winkels als bedrijfsruimtes. Deze variëren van klasse A1 tot klasse C. Ook de frontbreedte speelt een rol, waarbij het gangbaar is dat deze tussen vier en acht meter ligt. Bij bedrijfsruimtes als winkels valt er ook nog te letten op de mogelijkheid om buitenreclame toe te passen. Bijvoorbeeld aan de gevel of op de stoep voor de winkel indien het bestemmingsplan dit toelaat. Uiteraard is het winkeloppervlak eveneens een punt om rekening mee te houden.

Horecapanden

Horecapanden zijn bedrijfsruimtes waar volgens het bestemmingsplan een horecabestemming op van toepassing is. Het aantal vierkante meters is voor alle bedrijfsruimtes belangrijk en dus ook voor horecapanden. De indeling is eveneens van belang van de entree tot en met de bar en van de keuken tot en met de toiletten.

Bedrijfshallen

Bij een bedrijfshal is het aantal vierkante meters van groot belang. Het gebruiksdoel van de ruimte, zoals een productiehal, bepaalt hoe groot het oppervlak dient te zijn. Het hangt van het type bedrijf af hoeveel ruimte er nodig is. Let daarbij niet alleen op het vloeroppervlak, maar ook op de hoogte van de bedrijfshal. Indien van toepassing is het eveneens van belang om te kijken of een kantoor onderdeel is van de bedrijfshal.