Meer veiligheid om het werk? Dan kun je voor de MVK of HVK opleiding kiezen

mvk-opleiding

Ben je van plan om veiligheidskunde te studeren en zou je graag bij een bedrijf werken, waar je de veiligheid van het personeel kunt waarborgen? Dan zijn de opleidingen MVK of HVK zeker iets voor jou! Wanneer je ervoor kiest om in deze richting te studeren, kun je bij ieder type bedrijf terecht en houd jij je bezig met het bedenken of uitvoeren van veiligheidsplannen en protocollen. Je hebt een waardevolle positie in de onderneming en werkt met meerdere teams samen, waardoor het werk afwisselend is. Op deze pagina kom je erachter wat je van een MVK en HVK opleiding kunt verwachten en lees je wat het verschil tussen beide opleidingen is.

Wat kun je van de MVK en HVK opleiding verwachten?

Wil je misschien een MVK opleiding of HVK opleiding gaan volgen? Dan is het handig om je van tevoren in te lezen, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten. De MVK opleiding leert je hoe je directe operationele risico’s kunt herkennen en welke maatregelen je dient te nemen om de veiligheid van het personeel te kunnen garanderen. Je leert om instructies te geven en je wordt getraind om altijd en overal de veiligheid op de werkvloer in de gaten te houden. Wanneer je HVK studeert, leer je op welke manier je sturing kunt geven aan verschillende teams, zodat je voor de veiligheid van de hele organisatie kunt zorgen. Je houdt je ook meer bezig met geldende wet- en regelgeving.

Wat is het verschil tussen een MVK en HVK opleiding?

Twijfel je nog tussen een MVK of HVK opleiding? Dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar het verschil tussen beide. Wanneer kun je bijvoorbeeld beter voor de MVK of juist de HVK opleiding kiezen? MVK staat voor middelbare veiligheidskunde, terwijl HVK voor hogere veiligheidskunde staat. Het ligt er dus aan welk niveau je zelf aankunt. MVK is een mbo opleiding en HVK is een hbo opleiding. Als middelbaar veiligheidskundige houd jij je bezig met de veiligheid op de werkvloer bij een bedrijf. Als hoger veiligheidskundige kijk je naar de veiligheid van het bedrijf in het geheel, dan ben je ook bezig met structuur aanbrengen om de veiligheid van alle werknemers te kunnen garanderen.

In de praktijk werken de MVK’ers en HVK’ers veel samen. De MVK’er is dan de uitvoerende kracht, terwijl de HVK’er vaak de managementrol op zich neemt. Heb je op dit moment de kans om een mbo opleiding te volgen? Dan kun je na het afronden van je MVK opleiding gewoon doorstromen naar hbo om ook je HVK diploma te halen.