Wat is een koelcontainer en waar gebruik je hem voor?

koelcontainer

Zou een koelcontainer jouw volgende grote investering moeten zijn? Om dit te kunnen weten zou je natuurlijk in eerste instantie moeten weten wat een koelcontainer, of in het Engels een reefer container of gewoon kortweg een reefer, precies inhoudt en waar je deze voor gebruiken kunt.

Koelcontainers zijn, heel simpel gezegd, heel grote koelkasten die vooral door containerschepen worden vervoerd om temperatuurgevoelige goederen over zee te vervoeren. Dat kunnen dingen zoals ijs, vlees of groenten zijn. Deze koelcontainers zijn (letterlijk) behoorlijk koel omdat ze zo de daarin vervoerde lading op de gewenste temperatuur kunnen houden. Dat is meestal tussen de -30°C en +30°C. 

Shockvriescontainers kunnen daarbij zelfs tot -40°C en +45°C gaan. Al is die laatste temperatuur niet echt koel meer te noemen.

Jouw beste ‘coole’ vriend

En of jij er nu jouw temperatuurgevoelige goederen mee transporteert, of dat je zo’n container als een perfecte opslagplaats voor etenswaren op jouw bedrijfsterrein wenst te gebruiken, die koelcontainer kan daarmee al vlot jouw beste ‘coole’ vriend worden.

Maar om de temperatuur van deze reefers behoorlijk stabiel te houden, is er zeer zeker een heel goed gecontroleerde interne luchtcirculatie nodig. Deze enorme koeldozen zorgen daarvoor door heel constant de essentiële lucht op de juiste manier door de container te laten circuleren.

De meeste koelcontainers hebben daarvoor hun eigen voedingen om de koelunit zo optimaal te laten werken, maar kunnen evenzo door mobiele powerpacks of andere energiebronnen aangedreven worden, voor als ze per schip, trein of vrachtwagen vervoerd worden.

Waar een koelcontainer voor te gebruiken

De opslag en transport van groenten en fruit is het meest voorkomende gebruik van een koelcontainer. Daarnaast kan het uiteraard ook voor zuivelproducten, vlees en gevogelte plus vis en zeevruchten gebruikt worden. Internationaal wordt het verder ook voor het vervoer van bloemen gebruikt, en voor het op temperatuur houden van artikelen zoals wijn en medicijnen.

Voor welke bedrijfstoepassingen ze stationair bedoeld zijn

Naast het gebruik in de scheepvaart hebben koelcontainers alsook veel innovatieve toepassingen op het land. Veel retailers of magazijnen gebruiken bijvoorbeeld koelcontainers als een ideale externe koelopslagplaats in plaats van een koelruimte geheel opnieuw in een pand in te bouwen.

Een koelcontainer biedt immers een snelle en perfecte oplossing voor het bewaren van etenswaren, dranken en ingrediënten voor bijvoorbeeld restaurants en hotels die deze producten dagelijks moeten gebruiken, maar er enkel buiten het bedrijfspand om de opslagruimte voor hebben.

Voor seizoensgebonden festivals en beurzen is het gebruik maken van koelcontainer verhuur eveneens een ideaal middel om het bewaren van alle etenswaren en dranken op deze evenementen mogelijk te maken. Ze kunnen heel simpel ingezet worden en alsook vlot weer verwijderd worden wanneer het evenement afgelopen is.

Voor de farmaceutische industrie is een koelcontainer evenzo een ultieme opslagmogelijkheid, aangezien bepaalde geneesmiddelen en andere medicijnen in een streng gecontroleerde omgeving bewaard moeten worden. Factoren zoals de vochtigheid en temperatuur moeten daarbij zo constant mogelijk gehouden worden, anders kan de effectiviteit van het medicijn hierbij in gevaar komen.

De afmetingen van de diverse koelcontainers verschillen overigens per fabrikant en/of leverancier. Maar voor wat voor omvang jij ook wenst te gaan, een reefer of koelcontainer wordt wereldwijd gebruikt om alle gekoelde of diepgevroren producten perfect te bewaren. Dus is dit ook niet een goede optie voor jouw bedrijvigheid?