Waar moet je op letten bij aankoop van tegels?

waar-op-letten-tegels-kopen

Tegels vormen een essentieel element in de inrichting van elk huis. Ze zijn niet alleen beperkt tot de badkamer, douche of toilet, maar vind je ook terug in de woonkamer en keuken. Met de enorme variëteit aan tegels beschikbaar in de markt, is het kiezen van de juiste soort vaak een uitdaging. In dit artikel leid ik je door de belangrijke overwegingen die je moet maken bij het kopen van tegels. Laten we dus dieper duiken in deze wereld van glans, matte afwerkingen, graniet, marmer en nog veel meer.

In welke ruimte wil je tegels leggen?

Voordat je aan de slag gaat met het kiezen van tegels, is het belangrijk om te bepalen in welke ruimte je deze gaat plaatsen. Dit helpt bij het kiezen van het juiste soort tegel. Denk na over of je op zoek bent naar vloertegels, wandtegels, of misschien wel beide.

Heb je al tegels geplaatst in de kamer? Zo ja, ben je dan van plan deze te verwijderen of ga je over de bestaande tegels heen? Let op, de tweede optie zal resulteren in een hoger vloerniveau, wat mogelijk aanpassingen aan de deuren vereist.

Het is ook essentieel om van tevoren de grootte en het aantal tegels dat je nodig hebt te bepalen. Vergeet niet om extra tegels in te plannen voor snijverlies, of voor vervanging bij eventuele schade in de toekomst.

Kiezen op basis van kleur, hardheid, slijtvastheid en stroefheid

De keuze van de kleur van de tegel is cruciaal, aangezien het een grote invloed heeft op de sfeer van de ruimte. Houd er rekening mee dat de kleur van tegels uit één productieronde altijd gelijk is, waardoor je een uniforme look krijgt zonder kleurvariaties en voegen van dezelfde grootte.

De hardheid en slijtweerstand zijn ook belangrijke factoren, met name voor vloertegels. Als je bijvoorbeeld van plan bent om tegels in je woonkamer te plaatsen, heb je een hogere slijtwaarde nodig dan in de badkamer. In natte ruimtes zoals de badkamer, toilet en keuken is de stroefheid van de tegel van groot belang om uitglijden te voorkomen.

De perfecte tegels voor elke ruimte

Er zijn talloze soorten tegels beschikbaar voor elke ruimte in je huis. Wandtegels zijn gebruikelijk in badkamers, toiletten en keukens. Met de huidige technologie kan je zelfs unieke prints creëren om je ruimte een onderscheidend karakter te geven.

Vloertegels zijn ook steeds populairder geworden in woonkamers, naast hun traditionele plek in de gang en keuken. In combinatie met vloerverwarming zijn ze bijzonder comfortabel. Bovendien zijn tegelvloeren eenvoudig te reinigen en zeer slijtvast, wat ze ideaal maakt voor zwaar gebruik.

Conclusie

Het kopen van tegels kan een spannende onderneming zijn, maar er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om de beste keuze voor je huis te maken. Denk aan de ruimte waarin je de tegels gaat plaatsen, de kleur, hardheid, slijtweerstand en stroefheid van de tegels. Met zorgvuldige overweging en planning zullen de tegels die je kiest niet alleen mooi zijn, maar ook bijdragen aan de functionaliteit en duurzaamheid van je huis. Dus, duik in de wereld van tegels en maak van je huis een prachtige plek om te wonen!