Werking van een waterontharder

werking van een waterontharder

Ieder huishouden in Nederland heeft regelmatig last van kalkaanslag. Dit is niet zo gek aangezien kalkaanslag ontstaat op plaatsen waar je veel water gebruikt. Hierbij kan je denken aan de badkamer, het toilet en de waterkoker. Kalkaanslag herken je dan ook direct doordat het een witte laag achterlaat. Dit vies laagje wordt niet alleen als zeer vervelend ervaren, maar zorgt ook nog eens voor een hogere energierekening. Kalkaanslag heeft namelijk een isolerende werking met rendementsverlies tot gevolg. Om te voorkomen dat je vaker jouw waterkoker moet reinigen en de verwarming vol kalk komt te zitten, kan je ervoor kiezen om een waterverzachter aan te schaffen. In deze blog vertellen wij je graag alles over de werking van een waterontharder.

Hard water is de boosdoener

De hoeveelheid kalkaanslag die ontstaat in jouw huishouden heeft te maken met hoe hard jouw leidingwater is. Dit klinkt misschien gek, maar hiermee bedoelen wij de hoeveelheid mineralen die aanwezig zijn. Hierbij kan je denken aan calcium en magnesium die van nature voorkomen in drinkwater. Hard water is dan ook de boosdoener van kalkaanslag. Om de waterhardheid in jouw woning te bepalen wordt er gebruikt gemaakt van de Duitse hardheid genaamd dH. Hierbij geldt dat hoe hoger het getal is, hoe harder het water is en hoe meer kalkaanslag er ontstaat. In onderstaand tabel is dit overzichtelijk weergegeven.

  • 0 – 4 dH: zeer zacht water
  • 4 – 8 dH: zacht water
  • 8 –12 dH: normaal water
  • 12 – 18 dH: vrij hard water
  • 18 – 30 dH: hard water
  • Meer dan 30 dH: zeer hard water

Een waterontharder verminderd kalkaanslag

Wanneer je ervoor kiest om een waterontharder te nemen, dan geniet je van zeer zacht water. Deze waterverzachter filtert namelijk het grootste gedeelte van de kalkaanslagvormende mineralen uit het drinkwater. Dit is mogelijk doordat deze waterontharder een met natrium geladen harskern heeft. Deze harskern bestaat uit verschillende kleine harsbolletjes die zich binden aan het calcium en magnesium. Hierdoor wordt alleen het natrium afgescheiden, waardoor er zacht water ontstaat. 

Verloop van tijd zullen de harsbolletjes minder gaan werken en moet de filter gespoeld worden. Dit spoelen heet ‘regenereren’ en gebeurt automatisch door jouw waterverzachter. Om ervoor te zorgen dat de waterontharder succesvol kan spoelen, is er onthardingszout nodig. Dit zout kan je gemakkelijk toedienen aan de waterverzachter in de vorm van korrels of pastilles. Het is te adviseren om dit regelmatig te doen, zodat jouw waterontharder optimaal kan blijven werken.

Onderhoud van een waterontkalker

Bovendien is het verstandig om de waterverzachter ieder jaar een onderhoudsbeurt te geven. Hiermee wordt de waterontharder gecontroleerd en ben je ervan verzekerd dat jouw waterverzachter jaren meegaat. Het onderhoud kan je zelfstandig uitvoeren of laten doen door de  specialist Amysoft!