Wat kost een houten trap in huis?

Wat kost een houten trap in huis?

De gemiddelde kosten van een houten trap in huis lopen uiteen van 1.300 euro tot meer dan 3.000 euro. Hoeveel een houten trap in de praktijk kost, is van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van het soort hout net als van extra opties en voorbereidende werkzaamheden. De uitvoering van de trap, zoals open of gesloten, heeft eveneens invloed op de prijs. Daar komt bij dat trapspecialisten elk andere tarieven hanteren voor het plaatsen van een trap. Het is daarom altijd verstandig om je eerst te oriënteren op de mogelijkheden en uiteraard ook om meerdere offertes aan te vragen.

Kosten variëren per houtsoort

De kosten van het aanbrengen van een trap in huis variëren per houtsoort. Vurenhout is populair als voordelige houtsoort om een trap van te maken. Het is echter ook mogelijk om een trap van beukenhout te realiseren. Een beukenhouten trap is echter duurder dan een trap van vurenhout. Een eikenhouten trap kost weer meer dan een trap van beukenhout en is meer dan twee keer zo duur als een vurenhouten trap. En de prijs van een mahonie houten trap ligt tussen een beukentrap en eikentrap in. Wil je op de prijs letten dan ligt het voor de hand om in elk geval de keuze te laten vallen op de goedkoopste houtsoort.

  • Trap van vurenhout: 1.300 euro
  • Trap van beukenhout: 2.400 euro
  • Trap van mahoniehout: 2.800 euro
  • Trap van eikenhout: meer dan 3.000 euro

Kosten bij open of gesloten trap

De kosten van een houten trap in huis zijn verder afhankelijk van de uitvoering. De kosten van een gesloten trap liggen hoger dan van een open trap. Naast een verschil in kosten voor een open of gesloten constructie heeft ook het aantal draaien (kwarten) invloed op de prijs. Een rechte trap zonder draai van vurenhout is wat dat betreft het goedkoopst. Een trap van eikenhout met een enkele draai is al hoger in prijs en een trap met twee draaien is ook weer duurder.

Materiaalkosten en arbeidskosten 

De kosten van een houten trap in huis zijn grofweg te onderscheiden in twee kostenposten. Aan de ene kant heb je te maken met materiaalkosten, zoals voor het hout en aan de andere kant met arbeidskosten. De arbeidskosten hebben betrekking op het plaatsen van de trap, want daar zijn arbeidsuren op van toepassing. De arbeidskosten nemen in verhouding een minder groot percentage in beslag van de totale kosten dan de materiaalkosten.

Voorbereidende werkzaamheden

Er is nog een factor die invloed heeft op de kosten voor het plaatsen van een trap, namelijk de voorbereidende werkzaamheden. Het kost bijvoorbeeld meer tijd om een trap te plaatsen op een plek, waar nog geen trap aanwezig is. Er moet dan een trapgat gemaakt worden. Het verwijderen van een bestaande trap brengt eveneens kosten met zich mee. Er valt dus geld te besparen door zelf de bestaande trap te verwijderen. In dit geval komen er op de offerte geen kosten voor verwijdering te staan.

Afwerking en extra opties

De ene trap is de andere niet en iedereen heeft persoonlijke wensen als het gaat om de afwerking en uitvoering. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een houten trap te schilderen of deze te laten voorzien van trapmatten. Ook hier valt op de kosten te besparen door de trap wel te laten plaatsen, maar deze zelf af te werken.

Verschil tussen maatwerk en prefab

Er is verder nog een verschil in kosten te onderscheiden die betrekking heeft op de keuze tussen maatwerk en prefab. Het is gebruikelijk dat de kosten voor maatwerk hoger zijn dan voor een prefab constructie. Maatwerk biedt als voordeel dat de maatvoering zelf te kiezen is net als het design en het type treden. Bij maatwerk hoef je je niet druk te maken of de trap wel in het trapgat past, want de trap wordt ingemeten. Je kan ook specifieke wensen laten uitvoeren bij maatwerk. Een nadeel is dat je wellicht langer moet wachten op de installatie en bovendien zijn de arbeidskosten hoger. Een voordeel van een prefab trap is dat de arbeidskosten lager zijn en dat de trap direct klaar is om geplaatst te worden. Een nadeel is dat de maatvoering en treden vastliggen. Bovendien sluit een prefab trap niet altijd perfect in een bestaand trapgat, alhoewel daar tegenwoordig ook unieke oplossingen voor zijn (onder andere bij Devriestrappen) waarbij een bouwpakket wel op de millimeter nauwkeurig geleverd wordt.