4 soorten dakbedekking voor een plat dak

4-soorten-dak

Er zijn verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak. Lees hieronder wat de verschillen zijn tussen EPDM, bitumen, pvc en groendak.

Welke soorten dakbedekking voor een plat dak zijn er?

Je hebt de keuze uit verschillende soorten dakbedekking, afhankelijk van de materiaalkeuze en de toepassing. Een veelgebruikte dakbedekking is bitumen, een samengestelde materiaalsoort die bestaat uit asfalt of ruwe olie en rubber of andere polymeren. Bitumen wordt verhit en dan aangebracht op het dak met een roller of spatel. Het kan ook in lagen aangebracht worden door hete lucht of stoom. 

De meest gekozen dakbedekking voor een plat dak zijn:

– Bitumen

– EPDM

– Pvc

– Groendak

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is zoals je hierboven kon lezen een veelgebruikte vorm van dakbedekking. Het bestaat uit twee lagen: een onderlaag van asfalt of tarwevezel en een bovenlaag van rubber, polymeer of aluminiumfolie. Bitumen dakbedekking wordt meestal aangebracht met verwarmde rollers en heeft een levensduur van 10-20 jaar.  

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking is een zeer populaire keuze onder platte daken. Het materiaal is sterk, duurzaam en elastisch, waardoor het perfect is voor het bedekken van een plat dak. EPDM dakbedekking is ook gemakkelijk te installeren, wat betekent dat u snel kunt genieten van een mooie, gladde afwerking.

Pvc dakbedekking

PVC dakbedekking is een van de populairste soorten dakbedekking voor platte daken. PVC is duurzaam, lichtgewicht en gemakkelijk te installeren. PVC dakbedekking kan ook worden gebruikt in combinatie met andere soorten dakbedekking, zoals bitumen of EPDM.

Kunststof dakbedekking, zoals pvc, is een veelgebruikte vorm van flexibele dakbedekking. Het bestaat uit twee lagen: een onderlaag van polyetheen of polypropeen en een bovenlaag van rubber, polymeer of aluminiumfolie. Kunststof dakbedekking wordt meestal aangebracht met verwarmde rollers en heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar.

Groendak

Er zijn verschillende soorten dakbedekking die je kunt gebruiken voor een plat dak. Een van de populairste opties is groendak. Een groendak is een dakbedekking die bestaat uit vegetatie, zoals gras of mossen. Groendaken hebben verschillende voordelen:

  • Isolatie: Een groendak kan helpen bij het reguleren van de temperatuur in huis, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken voor verwarming en airconditioning.
  • Waterbesparingspotentieel: Groendaken helpen bij het besparen van water door regenwater op te vangen en te laten infiltreren in de grond. Dit kan ook helpen bij het verminderen van afvoerproblemen tijdens hevige regens.
  • Verbeterde luchtkwaliteit: Plantengroei op een dak kan fijnstof en andere schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Dit kan leiden tot een betere luchtkwaliteit in huis en in de buurt.

De beste dakbedekking is afhankelijk van je wensen. In dit handige artikel kun je bekijken welk materiaal het beste in je situatie is.