Zonnepanelen op je dak: wat maakt dit zo aantrekkelijk?

zonnepanelen op je dak

Je ziet in Nederland steeds meer huishoudens voor zonnepanelen kiezen. In 2030 zal 1 op de 10 huishoudens energie uit de zon halen. Dit maakt het een belangrijke stap om energiebesparend te wonen. Daarbij kan je wel een overzicht van de zonnepanelen kosten gebruiken. Ook is het zo dat je de volgende 5 tips goed kan gebruiken. 

1. Een goed rendement

Het rendement op sparen is flink omlaag gegaan. Op zonnepanelen is het rendement echter alleen maar toegenomen. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de huidige PV-zonnepanelen. Die hebben een rendement van zeker 250 Wattpiek. Op Zonduurzaam kan je hier alles over leren. Het is wel belangrijk om ook van de subsidies en toeslagen gebruik te maken om het maximale eruit te halen. 

2. Besparen, maar ook terug leveren

De installatie van zonnepanelen zorgt dus direct dat je energierekening omlaag gaat. Je gebruikt immers eigen opgewekte energie. Het is echter vaak zo dat je veel meer opwekt dan je nodig hebt. Dan kan je dit ook nog eens terug leveren. Die wordt ook wel salderen genoemd. Daar krijg je dan ook nog eens een vergoeding voor van de leverancier.

3. Sneller terug te verdienen

Wanneer je in zonnepanelen investeert, dan zal dat je wel het nodige kosten. Dat neemt niet weg dat het terugverdienen van je investering steeds gemakkelijker gaat. Waar dat voorheen 10 tot 15 jaar duurde, kan dat nu al binnen 6 tot 8 jaar. Omdat ze ook nog eens lang meegaan, kan je er dus zomaar 17 jaar winst uit halen.

4. Verhogen van de woningwaarde

Wil je een heel ander voordeel van zonnepanelen benutten? Dan is het ook goed om te weten dat je de waarde van je woning er flink mee kan verhogen. Dat komt door de lagere energierekening, het betere verplichte energielabel en nog enkele andere punten. Het is goed om te weten dat je woning tot €5000,- kan stijgen in waarde met een goed zonnesysteem. Bovendien kiest 1 op de 3 kopers sneller voor een huis met zonnepanelen als dat mogelijk is.