Glazen deuren: prijzen, plaatsingstips en mogelijkheden

Een deur in glas: breng licht in uw huis

Steeds meer mensen denken erover enkele deuren in hun huis te vervangen door glazen deuren. Een glazen deur zorgt voor veel lichtinval in je huis of appartement en ziet er zelf ook erg modern uit. De tijd dat elke glazen deur er hetzelfde uitzag is al lang voorbij: ze zijn volledig doorzichtig, volledig mat, of voorzien van motieven die beplakt, gecoat of gezandstraald worden. De keuze is eindeloos.

Populaire toepassingen

Vroeger werden glazen deuren vooral in winkels of kantoren geïnstalleerd. Een klassieke glazen buitendeur is bijvoorbeeld al lang populair. De laatste jaren installeren meer mensen ook binnenshuis glazen deuren. Omdat de geluidsdemping van een glazen deur vaak wat slechter is (zeker voor de goedkopere deuren zonder slot) dan die van een houten deur of een deur uit kunststof, worden ze vooralsnog weinig gebruikt voor slaapkamers en badkamers. In grote deuropeningen kan ook een dubbele glazen deur worden geplaatst.

Verschillende modellen

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos:

  • Volledig zwevende modellen: ze komen automatisch tot een middenpositie, zwaaien open in twee richtingen, maar laten geluid door
  • Deuren die gewoon sluiten met een slot
  • Glazen schuifdeuren: deze worden in een aluminium rail geplaatst
  • Deuren met een vloerpomp: de vloerpomp zorgt voor een automatische sluiting
  • Deuren in een klassieke deurkader
  • Glazen deuren in een uitgevlakte deurkader
  • Deuren die rechtstreeks op de muur gemonteerd worden

Elke type deur heeft ook een eigen prijskaartje. De zwevende glazen deuren zijn het goedkoopst.

Waar een glazen deur kopen?

Je kan glazen deuren kopen bij glasbedrijven of deurspecialisten. Schrik wel niet van de prijs: € 1.000 is vaak een minimumbedrag. Voor hoge prijzen mag je echt topkwaliteit verwachten. Wees dus extra kritisch!
Wie goedkoper toch een deur uit glas wil kan ook in populaire doe-het-zelf-zaken als Brico, Hubo, Gamma etc. een glazen deur kopen (bijvoorbeeld van het merk Thys): deze zijn merkelijk goedkoper (vanaf € 200), maar de keuze is beperkt en de plaatsing dient te gebeuren door iemand met ervaring. Een aandachtspunt is altijd de kwaliteit van de scharnieren. Een glazen deur heeft een groot gewicht, en stevige scharnieren die stevig blijven, ook na 10.000 bewegingen, zijn een must.

Goedkope glazen deur

Zoals hierboven beschreven installeer je goedkoop een glazen deur door deze te kopen in een doe-het-zelf-zaak en deze vervolgens zelf te installeren, of te laten installeren door een schrijnwerker.Meet vooraf zeker de deuropening uit, of beter nog, laat dit doen door iemand die erg nauwkeurig is. Je schrijnwerker kan vervolgens zelf een nieuwe deurkader maken en de grootte precies afstellen op de maat van je deur. Het plaatsen zelf is niet tijdrovend (een halve dag in totaal volstaat meestal ruim), maar is wél echt millimeterwerk: bij een verkeerde beweging breekt je mooie glazen deur in duizenden stukjes.

Hoeveel kost dan zo’n doe-het-zelf-deur als je niets zelf doet? Ongeveer € 500. De kwaliteit en het eindresultaat zijn overigens prima.