Pelletkachels: goedkoop en ecologisch verwarmen

Hoe langer hoe meer mensen zijn op zoek naar een andere, alternatieve manier van verwarmen. Voor die zoektocht zijn meestal twee redenen: financiële en/of ecologische. Net deze twee redenen maken een pelletkachel het overwegen waard.

Wat zijn pellets?

Om de werking en het nut van pelletkachels te begrijpen, is het essentieel dat we eerst weten wat pellets zijn. Feitelijk zijn pellets niet meer dan houtafval geperst in kleine cilindertjes. De persing gebeurt zonder toevoeging van lijmen of andere toxische stoffen. Door de structuur en de droogte van de pellets hebben ze een hoger rendement dan bijvoorbeeld gewoon hout. Ze hebben ook een zeer gelijke vorm, wat ze geschikt maakt voor het automatisch aanstoken van kachels.

Hoe werken pelletkachels?

Pelletkachels zijn in geen geval gewone houtkachels. Ten eerste zijn ze voorzien van een elektrische ontsteking, wat er voor zorgt dat ze bijna onmiddellijk warmte produceren. De pellets zelf zitten in een voorraadkamer en worden via een spiraal of schroef naar de verbranding geleid. De meeste pelletkachels zijn uitgerust met een thermostaat die ervoor zorgt dat de pellets enkel verbrand worden als het te koud is. Geen eindeloos gestook van hout of kolen meer om het dan later koud te krijgen. Een nadeel van pelletkachels is dat ze relatief groot zijn. Ze moeten voorzien moeten zijn van een voorraadkamer voor de pellets, een ontstekingsmechanisme en een schroef voor de voeding wat ze al snel volumineus maakt.

Wat kost een pelletkachel?

Er zijn verschillende kwaliteiten pelletkachels en dus lopen de prijzen ook fel uiteen. De goedkoopste modellen kosten ongeveer 1400 €, de duurdere modellen gaan al boven de 3000 €. Het  verschil tussen dure en goedkopen pelletkachels zit meestal in het rendement. Een goedkope kachel zal rond 7 kw/h vermogen produceren terwijl de duurdere soms 12 kw/h halen! Het is dus belangrijk dat je voor het aanschaffen van een pelletkachel eerst goed nadenkt voor wat je hem gaat gebruiken. Ga je een kleine ruimte verwarmen of gebruik je de pelletkachel als bijverwarming dan ben je zeker goed af met een goedkopere kachel met een kleiner vermogen. Als je eraan denkt om bijvoorbeeld de hele benedenverdieping te verwarmen kan je beter direct investeren in een duurder model. Verder zijn de prijsverschillen meestal logisch te verklaren: je betaalt meer voor een grotere voorraadruimte, een afstandsbediening of andere snufjes. Een pelletkachel blijft dus toch meestal een hele investering, zeker als hij als bijverwarming wordt gebruikt.

Zijn pellets echt goedkoper?

Pellets zijn  goedkoper dan stookolie of aardgas. Pellets kosten ongeveer 4,5 cent kw/h, terwijl stookolie rond de 7 cent kw/h zit. Een ander  groot voordeel zit in de prijsstabiliteit. Er is geen reden om aan te nemen dat de prijs van pellets zal stijgen. Toch zeker niet in de mate dat gas of olie in prijs zullen stijgen naarmate deze schaarser worden. De prijs per zak scheelt ook hier weer naar gelang de kwaliteit van de pellets die je koopt. De duurdere modellen branden langer en laten minder stof na. Een zak pellets van 15 kg kost ongeveer 4€, afhankelijk van het merk. Met één zak kan je tussen 10 en 50 uur verbranden. Je betaalt ook maar 6% BTW voor een pelletkachel geplaatst in een huis dat ouder is dan vijf jaar.

Is de installatie van een pelletkachel moeilijk?

Nee, zolang je huis maar uitgerust is met een deftige, gekuiste, werkende schouw. Je kan natuurlijk ook relatief eenvoudig een RVS schouw installeren, waar je de uitlaat van de kachel op aansluit. Een pelletkachel is ook voorzien van een luchtinlaat om zuurstof aan de verbranding toe te voegen. Zorg ervoor dat je de kachel ergens plaatst waar ook eenvoudig verse lucht kan aangezogen worden.