Tegels: info, prijzen en tips voor plaatsing

Niets mooier dan een blinkende designvloer! Omdat de keuze zo groot is, vind je op deze pagina concrete tips en praktische informatie.

Twee soorten tegels

Tegels zijn verkrijgbaar in duizenden varianten, maar het belangrijkste verschil is dat tussen keramische tegels en tegels in natuursteen. Keramische tegels zijn tegels die gebakken worden in de fabriek, en nadien vaak nog bewerkt. Tegels in natuursteen, zoals bijvoorbeeld marmer, worden gesneden of gekapt uit steen die rechtstreeks uit de natuur wordt gewonnen. Voor het gebruiksgemak worden de natuurstenen tegels echter achteraf ook bewerkt.

Voordelen van tegels

Waarom kiezen voor vloertegels in plaats van een houten parketvloer, of waarom je de keuken aankleden met mozaiektegeltjes?

  • Onderhoud: Tegels zijn meestal zeer gemakkelijk in onderhoud. Het volstaat om ze met een natte doek te poetsen om vlekken en vuil te verwijderen. Een houten parketvloer slorpt vuil op. Door het voegen krijg je bij tegels ook een erg egaal oppervlakte. Vuil kan zo goed als niet doordringen tussen de tegels. Een geweldig voordeel voor wie op netheid gesteld is!
  • Duurzaam: Tegels zijn erg sterk. De professionele vloerder die je tegelvloer verzorgt, creëert eigenlijk een pantser waar erg weinig kan doordringen.
  • Design: Tegels zijn niet alleen functioneel, ze kunnen ook erg mooi zijn. Fabrikanten vernieuwen altijd hun assortiment en volgen daarbij de nieuwste designtrends. Er is zo veel keuze dat je waarschijnlijk niet meteen weet welke te kiezen.
  • Gemakkelijke plaatsing: Hoewel het verstandig is om steeds beroep te doen op een ervaren vakman, is het plaatsen van tegels een karwei dat relatief eenvoudig is en snel klaar is. Een goed geprepareerde ondergrond is daarbij de eerste voorwaarde. Maatwerk, precisie en netheid zijn noodzakelijk.

Mijn vloer ligt niet gelijk. Heeft de vloerder een fout gemaakt?

Je mag best vakmanschap van je vloerder eisen. Wanneer je ondergrond goed egaal is, moet het mogelijk zijn een platte vloer af te leveren, zonder opstaande hoekjes. Durf dus je beklag te maken. Vergeet niet dat als het goed is je vele jaren op de vloer moet kijken, en je zal je blijven ergeren aan die foutjes.

Slijtage

Alles slijt, ook tegels. Maar, hoe snel ze slijten, dat varieert. Dure natuurstenen slijt bijna niet, maar goedkopere tegels doen dat wel.Hoe ze slijten heeft onder andere te maken met hoe hard ze werden gebakken. Tegels die heel erg gevoelig zijn voor slijtage worden enkel als wandtegels gebruikt.

Om de slijtagegraad van tegels aan te geven verdeelt men tegels in groepen:

  • Groep I zijn enkel als wandtegel te gebruiken.
  • Groep II mag je enkel gebruiken als vloertegel in plaatsen zonder veel verloop (bijvoorbeeld de hal).
  • Groep III tegels zijn geschikt voor gebruik in gewone huizen.
  • Groep IV en Groep V tegels zijn extra duurzame tegels voor gebruik in ruimtes met erg veel over-en-weer geloop en beweging (denk aan musea, of drukke winkels).

De grootte van tegels

Hoe groter je de tegel kiest, des te sneller de plaatsing kan gebeuren. Kleine tegels zorgen daarentegen vaak voor een betere afwerking. Je vakman zal voorbeelden laten zien van kleine en grote tegels.

En de prijs?

Het is moeilijk harde uitspraken over de prijs te doen. Vergelijken loont sowieso. Kleine tegeldiscounts bieden vaak dezelfde tegels aan als dure tegelzaken met een glimmende showroom, alleen tegen een veel lagere prijs. Let ook op de afwerking van de tegels. Goedkopere types zijn meestal minder kleurvast, en kunnen krassen vertonen.