Een groen gazon in de tuin

Als je een grote of middelgrote tuin hebt, dan is een gazon een mooie aanvulling. Een gazon ziet er netjes uit en het helpt ook bij een goede waterhuishouding in de tuin. Naast de waterhuishouding zal ook de temperatuur in de tuin gunstig beïnvloed worden. In een compleet betegelde tuin kan het water niet goed weglopen en tegels houden de warmte van de zon vast waardoor het in de zomer extra warm wordt in de tuin. Een gazon aanleggen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om het gazon in te zaaien. Nadeel hiervan is dat het vrij lang duurt voordat je daadwerkelijk een gazon hebt. Het kan ook gebeuren dat een deel van het ingezaaide gazon niet goed groeit of zelfs dood gaat. Gevolg is een lelijk gazon. Graszoden zijn een goed alternatief. Graszoden zijn levende strips grasmatten die je op het geprepareerde stuk van legt. Na een paar weken zijn de graszoden vastgegroeid en is het gazon een feit. Om graszoden goed te laten hechten en om het gazon mooi te houden, moet je rekening houden een aantal zaken. Het beste is om onderstaande stappenplan te volgen.

Eerste stap: grondbewerking

Afhankelijk van de staat van de grond zul je het deel van de tuin waar je het gazon wilt aanleggen moeten bewerken. Voor graszoden is het essentieel dat de ondergrond vlak en onkruidvrij is. Als de tuin ongelijk is, zul je de ondergrond vlak moeten maken. Al het onkruid en andere begroeiing dient verwijderd te zijn voordat je de graszoden uit kunt rollen. Het is ook belangrijk dat de ondergrond niet te nat is en dat de toplaag los geharkt is.

Tweede stap: goed bemesten

Je kunt de graszoden niet uitrollen voordat je de ondergrond goed bemest hebt. Zonder bemesting is de kans groot dat de graszoden onvoldoende voedingsstoffen kunnen opnemen en dat ze afsterven. Je kunt het beste zogenaamde mengmestkorrels gebruiken. Kies voor de variant die uit 3 gelijke delen stikstof (N), fosfor (P) en kali (K) bestaat. Deze meststof wordt N.P.K. genoemd. Houd 3 tot 4 kg meststof per vierkante meter aan en zorg ervoor dat de meststof goed met de los geharkte bovenlaag vermengd is voordat je de graszoden uitrolt. Dit voorkomt dat de wortels van de graszoden verbranden.

Derde stap: de graszoden netjes uitrollen

De ondergrond mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Als je de graszoden gaat uitrollen, moet de grond enigszins vochtig zijn. Bij het uitrollen ga je te werk alsof je een muur behangt. Het is belangrijk dat de graszoden netjes op elkaar aansluiten. Eventuele kieren en de randen kun je het beste opvullen met bladaarde of potgrond. Dit voorkomt uitdroging.

Vierde stap: degelijke nazorg

Nadat je de grasrollen hebt uitgerold, moeten ze stevig aangerold dan wel aangeklopt worden. Hierna heeft het gazon voldoende water nodig om de wortels goed te laten groeien waardoor de graszoden netjes vastgroeien. Met name de eerste 2 tot 3 weken is bewatering belangrijk, zeker als het droog weer is. Ook belangrijk is om zeker de eerste 4 weken geen kunstmest te gebruiken.

Vijfde stap: vergeet het onderhoud niet

Na een week of 3 is het gazon vastgegroeid en start de onderhoudsperiode. Je kunt de bewatering vanaf nu beperken. Dit bevordert de diepere beworteling van het gazon. Om het gazon in topconditie te houden kun je tijdens het groeiseizoen voorzichtig bemesten, maximaal 2 kg meststof per 100 vierkante meter. Als je het gazon wilt maaien, zorg dan voor een goede scherpe maaimachine en maai het gras op ongeveer 2 tot 3 cm hoogte voor een siergazon. Heb je een speelgazon, dan houd je 3 tot 4 cm aan.

Bron: tuinengras.nl