Alles wat je moet weten over verticuteren!

Alles wat je moet weten over verticuteren!

Verticuteren, het is een niet-alledaags en misschien onbekend onderwerp. Toch is het belangrijk voor je gras. Hoe gaat het allemaal in zijn werk? Lees hieronder alle facetten van het verticuteren, zodat je gazon prima in conditie en mooi blijft.

Verticuteren: wat is het precies?

In een gazon ontstaat na een tijdje een viltlaag. Dit is een laag van dood gras en mos die ervoor zorgt dat je gras beetje bij beetje gaat verstikken. Verticuteren is nodig om het gras lucht, licht en ademruimte te bieden.
Verticuteren is dus het wegdoen van vilt, dode grassen en mos in je grasperk, zodat het gras helemaal kan bloeien. Zo wordt en blijft het mooi groen en gezond.
Verticuteren kan op twee manieren, namelijk handmatig of met een machine. Dit doe je met een verticuteerhark of -machine. Handmatig duurt langer, machinaal is duurder.

Verticuteren: wanneer en hoe dikwijls?

Verticuteren hoeft niet zo vaak als maaien. Eén of twee keer in een jaar is genoeg. De frequentie hangt af van het soort grond onder je gras. Mossen ontwikkelen zich sneller bij veen- of kleigrond.
Je hoeft geen grondkenner te zijn. Je ziet al snel wanneer het nodig is om nogmaals te verticuteren. Inspecteer daarvoor regelmatig je gras. Stapelt het mos zich snel op, dan is het tijd.
De beste maanden om te verticuteren zijn de lente (april/mei) en de herfst (september/oktober). Grassen en ook mossen groeien tijdens de zomer het snelst. Start daarom aan het begin van de zomer met een mosvrij gazon en sluit op het einde van de zomer netjes af.

Verticuteren: hoe doe je dit?


Handmatig of machinaal verticuteren zijn verschillende methodes, maar het stappenplan is hetzelfde.

  1. Verticuteer enkel wanneer het gras vochtig is. Besproei het desnoods eerst.
  2. Start met gras dat kort en zo schoon als mogelijk is.
  3. Gebruik je een machine? Zorg dan dat de messen afgesteld zijn. Hoe dikker de laag vilt, hoe meer millimeter. Gebruikt steeds 5 à 10 millimeter.
  4. Verticuteer eerst in de lengte, daarna in de breedte. Doe dit in stroken en eenmalig over een strook.
  5. Verwijder het dode mos uit je gras met een hark.
  6. Eindig met de verzorging van je grasperk: op kale plaatsen zaai je gras bij en kwetsbare plaatsen ga je bemesten. Zo krijg je opnieuw een gelijkmatig en mooi grasperk.
    Voor gevorderden deze bijkomende tip: test de bodem. Zuurtegraad is een waardevol gegeven en leert je of je best bepaalde zaken zoals ijzersulfaat of kalk toevoegt voor een perfect gazon.

Verticuteren: met de hand of met de machine?

Beide methodes leveren eigenlijk geen verschil op voor het resultaat. Voor jezelf is het wel een gigantisch verschil. Is je gazon erg groot, dan is met de hand verticuteren geen aanrader.
Is je grasperk klein, dan kan het net fijn zijn om met de hand aan de slag te gaan en meer controle en zicht te hebben op de zaken.