Vaak voorkomende fouten bij de aanleg van kunstgras

Kunstgras

Kunstgras wordt steeds maar populairder. Meer en meer mensen vatten het plan op voor de aanleg van kunstgras, maar dit houdt zekere risico’s in. Hieronder een overzicht van enkele veel gemaakte fouten bij de aanleg van kunstgras. Bedoeling is uiteraard dat jij deze fouten niet maakt, waardoor je veel langer plezier zult kunnen beleven aan je gazon.

Select georganiseerde voorbereiding

De juiste voorbereiding is essentieel om kunstgras foutloos te kunnen aanleggen. Je gras moet niet enkel een prima kwaliteit hebben, je moet er ook voor zorgen dat je al het nodige materiaal bij de hand hebt om aan de slag te gaan. Wat heb je zoal nodig? We sommen het even voor jou op:

  • kunstgras
  • kunstgrashaken
  • harde bezem
  • stanleymes
  • stabiliserend onderdoek
  • wanneer het kunstgras meer dan 4 m breed is: zelfklevende plakband
  • opsluitband
  • trilplaat
  • bestratingszand
  • eventueel: strooizand

Het is ook belangrijk om een stappenplan te hebben. Dit consulteer je dan om te zien wat voor werkzaamheden je hoe moet uitvoeren.

Slechte kwaliteit van kunstgras

Daarnet werd het al vermeld: de kwaliteit van je kunstgras is een factor die heel belangrijk is. Die wordt bepaald tijdens het productieproces. Soms wordt kunstgras na de productie afgekeurd en gebeurt het dat de fabrikant dit toch nog aan handelaars verkoopt tegen een dumpingprijs. Zo kan het dus voorkomen dat kunstgras van slechte kwaliteit opduikt in jouw tuin. Vergelijk best alle beschikbare merken met elkaar en, indien het mogelijk is, lees telkens reviews.

Slechte ondergrond

Kunstgras leg je aan om zolang mogelijk te kunnen genieten van je mooie groene gazon. Het is daarom belangrijk dat de ondergrond mooi stabiel en egaal is. Op die manier kan je voorkomen dat er onkruid groeit langs randen of dat er putten ontstaan in je gras.
Ondergrond die ideaal is voor je kunstgras betekent dat je een zandbed moet hebben dat minimum 10 centimeter is. Op die manier is de afwatering voor je kunstgras goed. Dit zandbed moet je ook goed aantrillen. Zo bekom je stabiele grond wanneer die belast wordt door bijvoorbeeld kinderen die intensief spelen. Een ondergrond die mooi egaal is zorgt natuurlijk voor een mooi en strak gazon.
Een goed advies is om te zorgen voor een stabiliserend onderdoek. Dit voorkomt de groei van onkruid en verhindert dat er putten komen in je gazon. Dit stabiliserend onderdoek is meestal verpakt op rollen van 2 meter. Rol ze uit. Heb je meerdere banen nodig, zorg er dan voor dat er zo’n 5 tot 10 centimeter overlap is. Aan de randen sluit je het doek zo goed mogelijk aan zodat er zich geen onkruid kan vormen.

Bron: kunstgrashuis.nl