Nieuw dekbed kopen: 3 onmisbare tips!

Dit wist jij nog niet over je pyjama

onderschat. Toch is deze grotendeels verantwoordelijk voor de kwaliteit van jouw nachtrust. Bovendien is het tevens een aankoop voor de lange termijn. Gemiddeld gaat een dekbed zeker 5 tot 10 jaar mee. Dan wil je natuurlijk wel dat je gedurende deze periode van een fijn dekbed gebruik kunt maken. Maar waar let je eigenlijk op bij de aanschaf van een nieuw dekbed? 

Tegenwoordig is de aanbod van dekbedden ontzettend groot. Naast de enorme hoeveelheid keuzes als je een dekbedovertrek 200 x 200 koopt, zien we ook dat het aantal verschillende dekbedden met de dag lijkt toe te nemen. Het is natuurlijk heel prettig dat er zoveel keuze is. Zo weet je immers altijd dat er wel eentje moet zijn die bij jou past. Toch zorgt dit er ook voor dat je nog moeilijker de juiste beslissing kunt nemen. Want hoe vind je je weg door een oerwoud aan verschillende dekbedden? Wij geven je 3 onmisbare tips om je alvast een beetje op weg te helpen. 

1. Zo kies je het juiste formaat 

De meeste mensen staan er niet zo bij stil, maar ook als je een nieuw dekbed koopt moet je rekening houden met het formaat. Zeker wanneer je langer dan gemiddeld bent. Over het algemeen kunnen we de volgende dekbedden onderscheiden: 

  • Standaard 1-persoons- of 2-persoonsdekbed 
  • Lits-jumeaux maat (deze is iets breder en langer dan een gemiddeld dekbed) 
  • Extra brede lits-jumeaux maat (deze is voornamelijk geschikt voor bredere bedden) 
  • Peuter- en kinderdekbedden 

Bij het bepalen van de maat is het niet alleen belangrijk om naar de lengte en breedte van jouw bed te kijken, maar ook om rekening te houden met de eigen lichaamslengte. Een persoon van gemiddelde lengte heeft in principe voldoende aan een standaard formaat dekbed. Wanneer je echter langer dan 1.80 meter bent, is het verstandig om ook de lengtemaat kritisch te beoordelen. Zo voorkom je dat je plotseling met je voeten onder het dekbed vandaan komt. Iets wat de nachtrust uiteraard niet ten goede komt. 


2. Warmteklasse 

Bij het kopen van een nieuw dekbed is het tevens belangrijk om op de warmteklasse te letten. Ieder type dekbed beschikt over een andere warmteklasse. Dit is afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Zo zal een bamboe dekbed over een geheel andere warmteklasse dan een synthetisch dekbed beschikken. We kunnen grofweg vier verschillende warmteklassen onderscheiden: 

  • Klasse 1: deze biedt de gebruiker maximale warmte en is voornamelijk geschikt voor de winter.
  • Klasse 2: deze bieden een gemiddelde warmte het hele jaar door.
  • Klasse 3: deze zijn perfect voor het voor- en najaar en voor mensen die het snel warm hebben of transpireren.
  • Klasse 4 dekbedden: dit zijn de dunste dekbedden en worden voornamelijk voor zomerse nachten gebruikt of door mensen die het minder snel koud hebben. 


Sommige dekbedden beschikken over meerdere warmteklassen. Een goed voorbeeld is een 4-seizoenendekbed. Deze bestaat uit twee delen, waardoor je het hele jaar van optimale warmte profiteert. 

3. Vraag om advies in de winkel 

Ben je op zoek naar een nieuw dekbed en lukt het je maar niet om de juiste keuze te maken. Lees dan reviews van verschillende dekbedden online en baseer hier je keuze op. Je kunt er ook voor kiezen om advies te vragen in een speciaalzaak. Leg uit waar je naar op zoek bent, zodat zij je van advies op maat kunnen voorzien.