CV Ketel

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds populairder. Op steeds meer daken zie je de zonnepanelen verschijnen. Zonnepanelen zijn panelen die de warmte en lichtstralen van de zon opvangen en deze omzetten in elektriciteit. Ondanks dat de zon in Nederland relatief gezien weinig schijnt kun je met zonnepanelen je energierekening aanzienlijk verlagen.

Buiten de besparing op je energie rekening lever je ook een bijdrage aan een betere en schonere leefomgeving.

CR-combiketel

Een CR-combiketel is een (ouder type) verwarmingsketel waarmee ook warm water gemaakt wordt. CR staat voor Conventioneel Rendement. Het rendement van een CR-ketel is slechter dan dat van een VR- of HR-ketel. De CR-ketel heeft een rendement van 70 tot 80%. Dat wil zeggen dat 20 tot 30% van de gebruikte energie via de schoorsteen verloren gaat. Een CR-ketel is te herkennen doordat er vaak maar één dikke buis (circa 10 cm dik) op de ketel is aangesloten. Dit is de buis waardoor de verbrandingsgassen afgevoerd worden naar buiten. De lucht die voor de verbranding nodig is komt uit het vertrek waar het toestel staat opgesteld. Bij vervanging van een CR-ketel door een VR- of HR-ketel moet er rekening mee gehouden worden dat er een extra buis op de ketel aangesloten moet worden voor de luchttoevoer. Vaak is hiervoor een aanpassing aan de dakdoorvoer of de schoorsteen nodig.

VR-combiketel

Een VR-combiketel is een verwarmingsketel waarmee ook warm water gemaakt wordt. VR staat voor Verbeterd Rendement. Het rendement van een VR-ketel is slechter dan dat van een HR-ketel, maar beter dan dat van een CR-ketel. De VR-ketel heeft een rendement van ongeveer 75-85%. VR-toestellen zijn toegepast als open- of gesloten verbrandingstoestellen:

Open VR-toestellen zijn te herkennen aan het enkele rookgasafvoerkanaal (circa 10 cm dik). De lucht die voor de verbranding nodig is, komt uit het vertrek waar het toestel staat opgesteld. Bij deze toestellen is voldoende toevoerlucht en een goed functionerend rookgasafvoerkanaal erg belangrijk.

Gesloten VR-toestellen zijn te herkennen aan twee dikke buizen (circa 10 cm dik) die op de ketel zijn aangesloten. De lucht die voor verbranding nodig is, wordt van buiten toegevoerd via de ene buis. Via de andere buis worden de verbrandingsgassen naar buiten afgevoerd.

HR-ketel combiketel

Een HR-combiketel is een verwarmingsketel waarmee ook warm water gemaakt wordt. HR staat voor Hoog Rendement. Het rendement van een HR-ketel is beter dan dat van een CR- en VR-ketel. Een HR-ketel heeft een rendement van 90-97,5%. HR-ketels zijn vaak te herkennen aan een sticker, met daarop de term HR100, HR104 of HR107. Dit laatste type ketel is gebruikt bij de bepaling van het investeringsbedrag en de energiebesparing als de HR-combi is geselecteerd. HR-toestellen zijn altijd gesloten verbrandingstoestellen en zijn te herkennen aan de twee dikke buizen (circa 10 cm dik) die op de ketel zijn aangesloten. De lucht die voor verbranding nodig is, wordt van buiten toegevoerd via de ene buis. Via de andere buis worden de verbrandingsgassen naar buiten afgevoerd. Ten opzichte van een gesloten VR-ketel is een HR-ketel te herkennen doordat onderaan de ketel een waterafvoerpijpje aanwezig is.

Iemand je CV-ketel laten inspecteren of plaatsen?

Om de zoveel tijd heeft jouw CV-ketel een inspectie nodig. Vind hier de vakspecialist bij jou in de buurt.

Informatie

  • Zonnepanelen prijzen
  • Zonnepanelen installateur prijs
  • Zonnepanelen plat dak prijs
  • Zonneboiler prijzen
  • Wat kosten zonnepanelen
  • Zonneboilercombi prijs

Informatie

Offerte zonnepanelen
Zonnepanelen plaatsen
Soorten zonnepanelen
Zonnepanelen vergelijken
Subsidie zonnepanelen
Werking zonnepanelen
Zonneboiler kopen
Beste zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen