Een betonvloer een mooiere uitstraling geven: hoe doe ik dat?

betonvloer

Beton geeft de ruimte een robuuste en stoere uitstraling. Beton is sterk, maar tegelijkertijd ook erg kwetsbaar. Zo is het zonder de juiste bewerking gevoelig voor slijtage, krassen en kan het gehorig zijn. Door de vloer te coaten of te impregneren zorg je voor bescherming, een mooiere uitstraling en vele andere voordelen. Een betonvloer coaten is eigenlijk altijd aangeraden. Wil jij meer weten? Dan is dit artikel iets voor jou. 

Coaten of impregneren

Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen coaten of impregneren. Bij impregneren wordt een onzichtbare, beschermende laag op het beton aangebracht. De betonvloer zal na het impregneren langer mooi blijven. Deze laag trekt in het beton en biedt zo bescherming. Bij het coaten van beton wordt een extra laag toegevoegd. Deze coating is volledig vloeistofdicht en is bestand tegen chemicaliën. Er zijn veel soorten coating qua texturen, diktes en kleuren. 

3 betonvloer coatings

Een simpele oplossing is betonverf aanbrengen op beton. Deze 1 component coating is speciaal voor beton gemaakt en geeft een goede bescherming tegen vervuiling en vocht. Ook is er een betoncoating van exposy, een coating op basis van 2-componenten. Één component bevat een verharder, en het tweede component de verf of coating. Een beton coating van exposy wordt gerold voor een egaal en mooi resultaat. Deze coating kan niet goed tegen UV-licht en wordt dus vooral binnen gebruikt. Een andere twee componenten coating is beton coating op basis van polyurethaan. Deze betoncoating wordt op vloeren en wanden toegepast. De grond voelt minder hard aan door de flexibiliteit van het polyurethaan en wordt daarom veel gebruikt in kantoren of als woonvloer. Deze coating kan wél tegen UV-licht en wordt dus ook veel buiten gebruikt.

Extra voordelen

Het coaten van betonnen oppervlaktes heeft vele voordelen. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat het beton langer meegaat doordat het materiaal beter bestand is tegen slijtage. Dit is met name in productieruimtes en werkplaatsen van belang. Een coating maakt de vloer sterk. Omdat een betonvloer coaten best snel gaat, kun je de vloer sneller belasten. Een bedrijf hoeft dus niet stilgelegd te worden vanwege een nieuwe verfbeurt. Daarnaast is vloercoating kopen prijstechnisch een interessante optie. Ook is het hygiënisch en onderhoudsvriendelijk doordat vuil zich moeilijker vasthecht. Lelijke vochtplekken zullen niet meer zichtbaar zijn na het coaten van de vloer. De coating is leverbaar in verschillende kleuren, waardoor je zelf de uitstraling kunt bepalen.