Een nieuwe bescherming dankzij vloercoating

autogarage

Een mooie gietvloer is natuurlijk fijn, maar het vereist wel de nodige zorg. Dergelijke vloeren kunnen beschadigd raken door veelvuldig gebruik of door zware ladingen die gedurende lange periode druk uitoefenen. En ligt de gietvloer bijvoorbeeld in een garage, dan kunnen chemische stoffen ook een bepaalde invloed hebben. Wil je die vloer goed beschermen, dan is vloercoating epoxy een uitstekend materiaal. Maar hoe ga je hiermee om?

Zorg voor een brandschone ondervloer

Allereerst is het belangrijk om je ondervloer volledig schoon te maken. Stofzuigen, dweilen en je ervan verzekeren dat er geen vuiltje en geen stofje meer te zien is. Dat is belangrijk, omdat de coating zich moet hechten aan de ondervloer en niet aan het stof en het vuil. Door de vloer grondig te reinigen, geef je de coating geen andere punten van houvast en kan het zich dus alleen maar hechten aan de ondervloer. Doe dit grondig, want je wilt niet tot de conclusie komen dat je het niet goed genoeg hebt gedaan. Dan hecht de coating niet en kan je weer helemaal overnieuw.

Maak de ondervloer egaal

Door de ondervloer egaal te maken, wis je alle sporen van bobbeltjes en scheurtjes uit. Dit is belangrijk, omdat de coating precies de lijnen van de vloer volgt. Zijn die lijnen niet geheel egaal, dan ga je dat altijd terugzien. Door eventuele bobbeltjes weg te schuren, zorg je ervoor dat dit probleem snel tot het verleden behoort. Op die manier creëer je een vloercoating die spiegelglad is en dus gelijk ook het beste resultaat oplevert. En dat is natuurlijk precies waar je naar zoekt.

Laat de vloer drogen

Na het aanbrengen van de vloercoating op je brandschone en egale vloer, is het van belang dat je de vloer goed laat drogen. Dit vereist geduld, want een goede gietvloer moet de tijd krijgen om uit te harden en dit geldt ook voor de coating. Vaak kan je er na 24 uur al voorzichtig op lopen met je sokken, maar het is beter om gewoon even te wachten. Soms kan het wel een week duren voordat de vloer weer volledig in gebruik genomen kan worden, wat betekent dat je gewoon geduld moet hebben. Hoe langer je wacht, hoe meer tijd de vloer krijgt om uit te harden en hoe beter het eindresultaat zal zijn.

De vloer is als nieuw

Is alles eenmaal gedaan, dan zul je zien dat de vloer weer helemaal als nieuw is. Het oppervlak glimt alsof de hele vloer pas gelegd is en de coating biedt een bescherming die je nergens anders zult vinden. Deze bescherming betekent dat je vloer er weer goed tegen kan; gedurende vele jaren zal je vloer prima zware gewichten kunnen verwerken, naaldhakken, chemicaliën, wieltjes, schuivende banken, tafels en alles wat je verder nog maar kan bedenken. De vloer kan er weer volop tegenaan en omdat je alles van tevoren goed hebt schoongemaakt en je het geduld hebt gehad om de vloer netjes uit te laten harden, heb je nu een vloer die volledig klaar is voor de toekomst en waar je nog heel veel plezier van gaat hebben.