Een KLIC-melding, wat houdt dat in?

KLIC-melding

Staat het graven met een machine op de planning? Dan ben je er vast al van op de hoogte dat je een KLIC-melding moet doen. Wat houdt dit precies in en wat kan je allemaal verwachten? In dit artikel wordt alles rondom de KLIC-melding haarfijn uitgelegd.

Wat is een KLIC-melding?

KLIC staat voor ‘Kabels en Leidingen Informatie Centrum’. Met de melding hiervan wordt  bedoeld dat, wanneer je op een openbare plek gaat graven, je volledig op de hoogte bent van alle leidingen en kabels die op deze plek kunnen liggen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat er leidingen of kabels vernield worden door het gebruik van graafmachines.

Verplicht?

In de tijd voor 2008 werd het altijd aangeraden om een KLIC-melding voor het graven te doen. Het was handig om te weten welke kabels en leidingen er op welke plek lagen. Vanaf 2008 is het verplicht geworden om een KLIC-melding te doen voordat er gegraven gaat worden op een openbare plek. Officieel is de naam van de KLIC-melding overgaan in die van het Oriëntatieverzoek en de Graafmelding. Het verzoek is, zoals de naam eigenlijk al zegt, om te oriënteren welke leidingen of kabels er nou precies liggen op de plek waar jij van plan bent te gaan graven. De melding is om echt toestemming te krijgen om te mogen graven. Toch wordt de naam KLIC-melding nog het meest gebruikt voor deze zaken.

Hoe werkt een KLIC-melding?

Wanneer je een KLIC-melding indient bij het Kadaster vragen zij alle gegevens op die je op dat moment nodig hebt. Na een bepaalde tijd wordt er een tekening gemaakt met daarop alle leidingen en kabels die op de plek waar jij wil gaan graven, liggen. Toch biedt de KLIC-melding geen volledige zekerheid. Wanneer het KLIC een precieze plek aangeeft voor de kabel, is de kans ook aannemelijk dat de kabel daar in de buurt ligt. Dit kan hoogstens een meter verschillen. Hiernaast is de kans aanwezig dat het KLIC niet op de hoogte is van bepaalde kabels en leidingen. Ook bestaat de kans dat de kabel al een tijd geleden geruimd is. Een advies is dus, wanneer je van plan bent te gaan graven in een openbare plek en je daadwerkelijk een KLIC-melding gedaan hebt, dat je extra voorzichtig moet zijn. Het is belangrijk erg precies te werken, neem hierbij het zekere voor het onzekere. Voordat je gaat graven ben je daarnaast ook wettelijk verplicht om alle leidingen te onderzoeken. Veilig graven is een must.