Houten kozijnen

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Bij het vervangen van kozijnen kan men kiezen uit verschillende materialen waarvan de nieuwe kozijnen gemaakt zijn.

De een geeft de voorkeur aan kozijn van kunststof omdat er veel mogelijkheden voor zijn en het onderhoudsvrij is en de ander geeft liever de voorkeur aan houten kozijnen en neemt het nodige onderhoud op de koop toe. Houten kozijnen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en de natuurlijke uitstraling is dan ook waar veel mensen voor vallen. Er zijn natuurlijk zowel voordelen als nadelen verbonden aan houten kozijnen.

Het belang van een goede houtsoort

Er zijn verschillende soorten hout die gebruikt kunnen worden om kozijnen van te maken, maar de meest duurzame houtsoort is wel het tropisch hardhout. Het hout moet duurzaam en sterk zijn omdat de kozijnen voortdurend zijn blootgesteld aan de weersomstandigheden. Kozijnen met een slechte kwaliteit hout en waarbij er ook geen sprake is van duurzaamheid zullen op korte termijn mankementen gaan vertonen door bijvoorbeeld het kromtrekken van het hout, maar ook het vroegtijdig inzetten van houtrot op de zwakke plekken evenals het ontstaan van barsten en scheuren in het hout met alle gevolgen van dien.

Houten kozijnen een uniek product

Houten kozijnen beschikken over bijzondere kenmerken en hebben specifieke eigenschappen die het tot een uniek product maken.

 • Er zal zeker een keer per jaar een controle moeten worden uitgevoerd naar de staat van het hout en tegelijkertijd kan er dan een schoonmaakbeurt gegeven worden.
 • Verschillende houtsoorten, de meest gebruikte houtsoorten om kozijnen van te maken is het tropische hardhout Meranti en de houtsoort Merbau.
 • Duurzame houtsoorten hoven in principe niet geschilderd te worden, maar er kan natuurlijk altijd en kleur aan worden gegeven die aansluit bij de persoonlijke wensen en de uitstraling van het huis.
 • Hout heeft uit zich zelf al een isolerende werking wat in combinatie met hoog rendement beglazing natuurlijk tot een uitstekend resultaat leidt.
 • De levensduur van houten kozijnen is in principe minder lang dan een kunststoffen kozijn of aluminium, maar door goed onderhoud kan de levensduur wel verlengd worden.
 • Het is raadzaam om als er bij de controle kleine scheurtjes of dergelijke ontdekt worden deze direct te repareren, omdat anders vocht een directe toegang krijgt tot het hout en er een proces van verrotting kan inzetten.

Montagekozijnen of houten kozijnen laten maken

Men kan ervoor kiezen om de zogenaamde montagekozijnen te nemen of men kan de voorkeur geven aan het laten maken van houten kozijnen, waarbij men nog meer mogelijkheden heeft met betrekking tot uitvoering en soort hout dat er gebruikt moet gaan worden voor de kozijnen. Voor welke optie ook gekozen wordt het is altijd van belang om meerdere offertes aan te vragen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text title=”Kozijnen informatie”]

 • Kozijnen
 • Kozijnen prijzen
 • Kozijnen vervangen
 • Kozijnen plaatsen
 • Kozijnen reparen

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]