Ruimtegebrek in huis? Zo creëer je meer ruimte in huis

Kom jij altijd ruimte tekort in huis? Zie je door de bomen het bos niet meer omdat je spullen overal lijken te liggen? Kortom: groei je echt je woning uit? Dan is het tijd om meer ruimte te creëren. In deze blog geef ik je enkele tips om meer ruimte te creëren in je huis, de één ingrijpender dan de ander.

Je woning uitbreiden

De eerste manier om extra ruimte te creëren in huis is de meest letterlijke vorm van meer ruimte, namelijk je woning uitbreiden. Je woning uitbouwen kan op verschillende manieren, denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, een erker of een dakkapel plaatsen. Deze vormen van extra ruimte creëren lossen niet alleen je ruimtegebrek op, maar het staat ook nog eens mooi en geeft je woning meer waarde. Echter, zijn het wel de meest ingrijpende opties die we in deze blog bespreken.

Een uitbouw

Het uitbouwen van je woning is een van de meest ingrijpende manieren om extra ruimte te creëren, maar wel een heel effectieve. Je bouwt namelijk daadwerkelijk een extra gedeelte aan je woning. Een uitbouw kan dienen als uitbreiding van de woonkamer, keuken, slaapkamers of zelfs als een geheel nieuwe leefruimte, zoals een speelkamer of thuiskantoor.

Een erker

Een erker is ook een vorm van een uitbouw, maar dan vaak volledig bedekt met ramen. Hierdoor voegt het element niet alleen extra ruimte toe, maar ook licht. Het steekt uit van de gevel van het huis en creëert een gezellige hoek met grote ramen. Erkers worden vaak gebruikt om een zithoek of eethoek uit te breiden. Vaak zijn erkers eenvoudiger te realiseren dan een volledige uitbouw, waardoor het een goede keuze kan zijn als je relatief snel en gemakkelijk extra ruimte wilt creëren. 

Een dakkapel

Een dakkapel plaatsen is ook een vorm van uitbouwen, maar dan op de bovenste verdieping van je huis. Een ruimte met een schuine wand kan op deze manier tot een bruikbare leefruimte worden omgetoverd. Hierdoor kun je van je stoffige rommelzolder bijvoorbeeld een extra slaapkamer of studeerkamer maken. De dakkapel biedt extra leefruimte zonder de grondoppervlakte te vergroten en zorgt ook voor veel meer licht in de ruimte.

Ruimtes optimaal benutten

Wil je geen ingrijpende verbouwingen aan je woning? Dan kan het ook al heel effectief zijn om de ruimtes in je woning nog eens goed te bekijken. Gebruik je de ruimtes wel optimaal? Is het misschien beter om de functies van twee ruimtes om te draaien of kun je een multifunctionele ruimte creëren, waardoor je een ruimte overhoudt? 

Zijn er daarnaast schuine wanden, is er ruimte onder de trap of heb je een gek, loos hoekje in de woonkamer? Ook hier kun je wellicht nuttige ruimte van maken. 

Zie je zelf niet waar je extra ruimte kunt creëren? Het kan soms helpen om iemand anders met een frisse blik naar je woning te laten kijken. Je kunt hierbij denken aan een interieurdesigner, maar je kunt ook gewoon een vriend of familielid vragen eens mee te kijken. Iemand anders ziet in dit geval vaak net iets meer dan jij. Jij leeft immers elke dag in de ruimte.

Multifunctionele kasten en meubilair

Naast grootschalige verbouwingen en het herindelen van ruimtes, zijn er ook praktische en creatieve manieren om meer ruimte te creëren in je huis zonder grote ingrepen. Het gebruik van multifunctionele kasten en meubilair kan hierbij een slimme oplossing zijn.

  • Ingebouwde kasten: Ingebouwde kasten zijn een geweldige manier om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke kamer, zoals slaapkamers, woonkamers of zelfs gangen. Denk aan kasten met uitschuifbare rekken, lades en verborgen opbergruimte om al je spullen georganiseerd te houden.
  • Opklapbaar meubilair: Opklapbare meubelstukken, zoals opklapbedden, opklaptafels en opklapbare stoelen, bieden de flexibiliteit om ruimte vrij te maken wanneer dat nodig is. Deze meubelstukken kunnen eenvoudig worden ingeklapt en opgeborgen wanneer ze niet in gebruik zijn, waardoor de ruimte veelzijdig blijft.
  • Modulaire meubelstukken: Modulaire meubelstukken zoals banken met opbergruimte, multifunctionele tafels en aanpasbare kastsystemen stellen je in staat om de indeling van een kamer aan te passen aan verschillende behoeften. Deze meubels kunnen vaak worden aangepast en gereorganiseerd om de ruimte efficiënt te gebruiken.
  • Onder de trap: Als je een trap in je huis hebt, overweeg dan om de ruimte onder de trap te benutten. Dit gebied kan worden omgevormd tot een handige opbergruimte, een ingebouwde boekenkast, een gezellige leeshoek of zelfs een kleine werkplek.
  • Loze hoekjes en schuine wanden: Schuine wanden en loze hoeken kunnen vaak onbenut blijven. Overweeg het plaatsen van planken, kasten of hoek meubilair om deze ruimtes functioneel te maken. Een schuine wand kan bijvoorbeeld een knusse leeshoek herbergen, terwijl loze hoekjes kunnen worden gebruikt voor opbergruimte.

Het gebruik van multifunctionele kasten en meubilair stelt je in staat om de beschikbare ruimte in je huis te maximaliseren zonder grote bouwprojecten aan te gaan. Het is belangrijk om creatief te zijn bij het vinden van oplossingen voor ruimtegebrek en het kan nuttig zijn om te experimenteren met verschillende indelingen en meubelstukken om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw behoeften en levensstijl.