Vroeg in het jaar eigen groenten oogsten

Ook weten hoe je stapelblokken 15x15x60 moet plaatsen? Lees dan verder!

Als de zonnestralen in februari of maart meer kracht krijgen zorgt dat bij tuinliefhebbers voor kriebels. Ze willen meteen in de tuin aan het werk, maar daar is het nog veel te vroeg voor. Je kunt hooguit beginnen met het opruimen van wat oude plantenresten. Sommige bomen en struiken moeten in deze periode worden gesnoeid. Een ander leuk klusje is het bestellen van zaden voor in de moestuin. Dat kan bij www.zadenkopenonline.nl. Het is zelfs mogelijk om deze zaden meteen te zaaien als ze zijn bezorgd te zaaien in een kweekkas.

Waarom online zaad kopen?

Zadenkopenonline heeft een aantal voordelen ten opzichte van het aanschaffen van zaden in een fysieke winkel. Ten eerste is het assortiment in een webshop aanzienlijk groter, en de verschillende soorten zijn overzichtelijk gerangschikt. Wie in een tuincentrum in de rekken naar biologische zaden gaat zoeken, kan meestal niet zo gemakkelijk de zaden van zijn keuze vinden. Een ander voordeel van online zaden kopen is dat ze vergezeld gaan van een beschrijving van de producten. Die beschrijving is veel gemakkelijker te lezen dan de kleine lettertjes die op de verpakking van een zakje zaden staan. De beschrijving in een webshop is meestal ook uitgebreider.

Zo vroeg mogelijk oogsten

Als je heel vroeg in het jaar je eigen verse groente wilt eten is het van belang om een goede planning te maken. Je moet ook bereid zijn om wat extra werk te doen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Om zaden snel te laten ontkiemen kunnen ze in een kleine kweekkas in de vensterbank worden gezaaid. Gebruik kwalitatief goede zaaigrond en zorg ervoor dat de aarde vochtig is en blijft. Het kweekkasje moet liefst voor een raam worden gezet waar veel zonlicht door naar binnen schijnt. Je kunt al beginnen met het zaaien in de loop van februari.

Snel naar buiten

Enkele weken nadat de zaden zijn gezaaid zullen de plantjes zijn ontkiemd. Als alles naar wens is verlopen zijn ze dan een aantal centimeters hoog. Dat is een goed moment om ze te verspenen. Dat betekent dat de plantjes voorzichtig uit de kweekkas worden gehaald en elk in een eigen potje worden gezet. Het scheiden van de plantjes gaat uitstekend met een grote satéprikker. Voor de potjes worden biologisch afbreekbare producten geadviseerd. Die worden later met plantje en al in de grond gezet, waarna ze volledig verteren. Bij goed weer worden de potjes met plantjes buiten gezet.

Succesvol verder groeien

Met een goede planning gaan de potjes met plantjes in de loop van maart naar buiten. De zon is dan krachtig genoeg om de plantjes verder te laten groeien, en om de temperatuur niet te laag te laten worden. Het is ideaal als je de plantjes in een kleine kas kunt zetten, maar op een tafeltje moet het ook lukken. Denk eraan dat je de plantjes in koude nachten binnen zet. Zodra het wat temperatuur betreft kan, kun je de plantjes in de grond zetten, om tot volwassen planten uit te groeien.