Wat te doen bij optrekkend vocht in huis?

vocht-ontrekken-huis

Optrekkend vocht is een vochtprobleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Niet alleen is optrekkend vocht slecht voor je woning, maar ook is het schadelijk voor de gezondheid. Gelukkig valt optrekkend vocht snel en efficiënt op te lossen met de juiste aanpak. Hoe herken je optrekkend vocht en wat kun je doen bij optrekkend vocht in huis? Lees snel verder en kom er achter wat www.alphavochttechniek.com voor jou kan doen.

Hoe herken je optrekkend vocht?

Een vochtprobleem kan zich op verschillende manieren manifesteren. Zo hangt er vaak een muffe en bedompte geur in huis, zijn er vocht- en schimmelplekken zichtbaar of laat het behang of stucwerk los. Ook kan het zijn dat je merkt dat de was in huis een stuk minder snel droogt, dat er condens op de ramen en andere koudere oppervlakten staat of dat het energieverbruik hoger ligt. Algen op muur en zilvervisjes en/of pissebedden in huis zijn ook een teken van een vochtprobleem.

Dit kun je doen tegen optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt doorgaans de woning binnen via de (spouw-)muren, kruipruimte of fundering. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van het metselwerk en een hoge waterstand. Er zijn verschillende methodes om optrekkend vocht te bestrijden. Waar jij voor kiest hangt af van de staat van je woning en je budget. Www.alphavochttechniek.com kan je adviseren over de methode die het beste past bij jouw situatie.

De meest gekozen methode is het injecteren van de muren van de woning met een vochtwerend product. Er worden in dit geval gaten in de muren geboord net boven grondniveau. Deze gaten worden met een vochtwerende vloeistof of gel opgevuld. Deze vloeistof zet uit in het metselwerk en voorkomt dat er optrekkend vocht jouw woning kan binnendringen. Een andere mogelijke oplossing tegen optrekkend vocht in huis is het onderkappen van de muren. Je woning wordt als het ware opgetild doordat er horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd worden. In de ruimte die hierbij vrijkomt wordt een vochtkering aangebracht. Ten slotte is het een optie om ventilatiekokers in vochtige muren te plaatsen. Deze kokers zijn voorzien van twee openingen, waardoor er een luchtstroom ontstaat in de vochtige muur. De afkoelende lucht veroorzaakt een koudebrug en het vocht trekt naar deze koudebrug en wordt vervolgens naar buiten afgevoerd.