Welke soorten magneetventielen zijn er?

soorten-magneetventielen

Een magneetventiel is een elektromechanisch gestuurde klep die vaak een belangrijk onderdeel is in een systeem waarin gassen en vloeibare stoffen gebruikt worden. Kort gezegd bestaat het ventiel uit een elektromechanisch systeem. De klep kan open of dicht gezet worden door de elektromagneet in het mechanisme. Zo kan de toevoer of doorstroom van gas of vloeistoffen geregeld worden. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten magneetventielen.

Verschillende soorten magneetventielen

Er zijn ontzettend veel verschillende typen magneetventielen. In dit artikel gaan we het hebben over vier veel voorkomende types, zoals direct gestuurde, indirect gestuurde en  semi-directe magneetventielen. Hieronder meer over de werking van deze magneetventielen.

Direct

Om de klep te kunnen openen of te sluiten maken magneetventielen gebruik van een solenoïde. Dit is een elektrische spoel, waarmee de klep geopend of gesloten kan worden. Direct gestuurde magneetventielen maken gebruik van een spoel met weekijzer. De weekijzeren kern van de spoel wordt aangetrokken zodra er spanning op komt te staan, waardoor de klep van het ventiel wordt geopend. Door de spanning van de spoel af te halen kan de klep weer gesloten worden.

Indirect

Een indirect gestuurd magneetventiel, ook wel servogestuurd ventiel genoemd, is uitgerust met een membraan of zuiger. Verschildruk stuurt het membraan of de zuiger aan om de klep te openen of te sluiten. Een solenoïde wordt gebruikt om deze verschildruk te creëren of weg te laten vloeien.

Semidirect

Een semidirect gestuurd magneetventiel is eigenlijk een combinatie van het direct en indirect gestuurde magneetventiel. Zo maakt een semidirect magneetventiel gebruik van een solenoïde en druk om de klep om de klep te openen of te sluiten. 

Bron: https://tameson.nl/kleppen/magneetventiel/