Bouwvergunning aanvragen: u staat er niet alleen voor

Bouwvergunning-aanvragen

Een bouwvergunning aanvragen voor een bouwproject dat u aan het plannen bent is mogelijk een taak waar u tegenop ziet. U heeft simpelweg de technische kennis niet om uw project correct te onderbouwen, maar tegelijkertijd wilt u natuurlijk dat uw aanvraag wordt  goedgekeurd en dat u zo snel mogelijk met uw plannen kunt beginnen. Gelukkig staat u er niet alleen voor en bent u in de meeste gevallen niet degene die de aanvraag indient. Er staan architecten, aannemers, bouwbegeleiders en bouwkundig experts voor u klaar om u te helpen.

Waarom een bouwvergunning aanvragen?

In de meeste gevallen zal u voor bouwprojecten een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Dit doet u bij de gemeente. De gemeente wil daarmee in de gaten houden wat er exact gebouwd wordt, maar ook of dit van goede kwaliteit is, of het veilig is en of het voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Een bouwvergunning aanvragen doet u voornamelijk om aan te geven dat u volgens de regels bezig bent. Eigenlijk zal u deze dan ook bijna altijd gewoon krijgen. Het is ook mogelijk dat u een bouwvergunning aanvraagt die buiten de regels valt. In dat geval zal de procedure wat langer duren en worden uw beweegredenen voor de verbouwing bekeken. Ook zal er aan uw buren gevraagd worden of ze bezwaar hebben.

Hoe bepaalt de gemeente of uw aanvraag wordt goedgekeurd?

Het is vaak de architect of de aannemer die uw bouwvergunning aanvragen zal. Deze zorgen ervoor dat alle papieren in orde zijn en dat de juiste technische bouwtekeningen zijn bijgevoegd. Als uw aanvraag ontvangen is gaat de gemeente uw plannen vergelijken met de regels die in het Bestemmingsplan, de Welstandsnota, de Voorschriften van de Gemeentelijke Bouwverordening en het Bouwbesluit zijn opgesteld. Als het goed is weet uw aannemer of architect van deze regels en hebben ze uw bouwwerk hier al op ontworpen. In de meeste gevallen heeft u uw vergunning dan snel binnen. De tijd tussen een simpele bouwvergunning aanvragen en het antwoord is ongeveer 8 weken.

Een bouwvergunning aanvragen doet u niet zonder de buren

Het is altijd verstandig om met uw buren over uw bouwproject te praten. Dat doet u rond de tijd dat u ook uw bouwvergunning gaat aanvragen. U vertelt ze over uw exacte plannen, u geeft aan wanneer de bouwwerken beginnen, hoe lang ze duren en hoe u overlast gaat beperken. Nodig uw buren uit voor een kopje koffie en bespreek dit met ze. Ze zullen dan al veel positiever tegenover uw bouwproject staan en de kans dat ze bezwaar indienen is dan kleiner. Daarnaast is het natuurlijk gewoon beleefd om ze op de hoogte te stellen van de werkzaamheden die eraan zitten te komen. 

Een bouwvergunning aanvragen doet u niet alleen

Vraag hulp bij het aanvragen van uw bouwvergunning en doe dit niet alleen. Met specialistische kennis achter u en de beste technische tekeningen om dit te onderbouwen is de kans groter dat het bouwvergunning aanvragen een succes wordt. Voordat u het weet kunt u dan eindelijk met de verbouwing beginnen.

Ondersteuning nodig bij het aanvragen van uw bouwvergunning? Neem contact op met WeBuild4You.