Dakpannen

[vc_row][vc_column width=”3/4″ css=”.vc_custom_1499436669549{padding-right: 25px !important;}” offset=”vc_col-lg-9 vc_col-md-6 vc_col-xs-12″][vc_row_inner][vc_column_inner css=”.vc_custom_1498318207858{padding-right: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_custom_heading text=”Hoe maak ik dakpannen schoon?” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1556475943527{margin-top: 0px !important;}”][vc_column_text]Dakpannen aanschaffen, op zoek naar vervangende dakpannen? Je dak van je huis vernieuwen? of dakkapel plaatsen met verhoogde nok en opzoek naar dakpannen?[/vc_column_text][vc_column_text]

Soorten dakpannen

De meest gebruikte soorten dakpannen zijn Keramische (gebakken) en betonnen dakpannen. Op de nok van het dak worden nok pannen gebruikt.

Er zijn vele soorten dakpannen die u kunt aanschaffen. Wij proberen u hier een zo goed mogelijk beeld te geven van de soorten dakpannen. Heeft u zelf aanvullingen laat het ons weten.

De volgende soorten dakpannen staan hier beschreven:

 • Verbeterde Hollandse dakpannen
 • Tegeldakpannen
 • Geglazuurde dakpannen
 • Keramische dakpannen
 • Kunststof dakpannen
 • Glazen dakpannen
 • Enkele mulden dakpan
 • Gotische dakpannen

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner css=”.vc_custom_1499436626592{margin-bottom: 30px !important;}”][vc_column_inner css=”.vc_custom_1498320239099{padding-right: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][tek_calltoaction cta_icon_type=”icon_browser” cta_title=”Iemand dakpannen laten plaatsen?” cta_subtitle=”Dakpannen plaatsten kan lastig zijn. Het is verstandig om hiervoor een vakspecialist in te schakelen.” cta_box_color=”#f7f7f7″ cta_button_link=”url:%23|||” cta_button_text=”Vind vakspecialist” icon_iconsmind=”iconsmind-Engineering”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn meestal goedkoper en werken minder dan keramische dakpannen. Ze zijn maatvast.
Ze worden ook wel snel leggers genoemd omdat ze snel op het dak gelegd kunnen worden.
Tegenwoordig worden daken het meest bedekt met betonnen dakpannen.

Voordelen betonnen dakpannen

 • Betonnen dakpannen trekken niet krom
 • Ze zijn eenvoudig op maat te maken zijn.
 • Ze zijn zwaarder dan de meeste andere dakpannen en liggen stabiel verankerd in elkaar op het dakvlak.
 • Goedkoper dan de meeste andere dakpannen

Nadelen betonnen dakpannen

 • Onbehandeld zijn ze gevoelig voor mos en algen groei
 • Kleikeramische dakpannen worden vaak als kwalitatief beter beschouwd.
 • Betonnen dakpannen worden vaak als minder mooi ervaren
 • Pas niet bij elke bouw zoals bij oude huizen.

Verbeterde Hollandse dakpannen

De verbeterde hollandse dakpannen worden ook wel holle dakpannen of holle dakpannen met sluiting genoemd.

Deze hollandse dakpannen hebben een gebogen vorm, een bol en hol met een sluiting voor de volgende dakpan. Ze passen dan ook perfect in elkaar.

De verbeterde hollandse panen geeft een mooi golvend gezicht. Het is voor vele daken geschikt, zowel met steile helling als met lage helling.
Afhankelijk van het model moet de minimale dakhelling liggen tussen de 22 en 25 graden helling.

Tegeldakpannen

Tegeldakpannen worden ook wel leidakpannen genoemd. Tegeldakpannen zijn van klei gemaakt. Ze geven een gladde structuur aan het dak.

Er zijn meerdere soorten tegeldakpannen. Ze zijn leverbaar in vele kleuren en meerdere vormen.

Tegeldakpannen kunnen onderling in kleur verschillen en moeten daarom met elkaar vermengt worden alvorens het leggen van de dakpannen.

Tegel dakpannen hebben een kleinere afmeting dan de meeste andere dakpannen. Bij het leggen is er ook meer materiaal nodig dan bij gewone dakpannen. Het leggen van deze dakpannen is ook intensiever dan die van andere dakpannen.

De minimale hellingsgraad waarbij tegeldakpannen gelegd worden is 35 graden. Tegedakpannen moeten elkaar overlappen. Hoe minder de helling hoe meer de tegel dakpannen elkaar moeten overlappen om bestand te zijn tegen regen en wind.

Geglazuurde dakpannen

Geglazuurde dakpannen zijn keramische dakpannen met een glazuurlaag. De glazuurlaag is een laag die gespoten is op de dakpannen. Ze geven uw huis een mooie luxere uitstraling dan de gewone dakpannen.

Ze zijn leverbaar in diverse kleuren zoals rood, zwart en blauw.  Ook worden ze geleverd als mat en glanzende dakpannen. De geglazuurde dakpannen zijn wel duurder dan betonnen dakpannen en andere keramische dakpannen.

Als u veel kans op algen en mos groei heeft kan het slim zijn om deze te vervangen door geglazuurde dakpannen. Mos groei komt zeker vaak voor als u veel hoge bomen rond u huis heeft staan. Ook de noordkant van een huis is erg gevoelig voor mos groei.

Mos en alg hebben minder kans op geglazuurde dakpannen dan op andere dakpannen. Geglazuurde dakpannen worden in meerdere typen geleverd.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn net als keramische tegels zijn gemaakt van een mengsel van klei, zand, smeltmiddelen en eventueel kleurstoffen welke zijn gebakken in de oven.

Keramische dakpannen worden tijdens het fabricage proces op meerdere wijzen behandeld. Hiermee krijgen de dakpannen een andere kleur en eigenschappen. Dit heeft te maken met kleur en/of verduurzaming.

Keramische dakpannen worden in meerdere typen geleverd en kunnen vele kleuren hebben. De meest voorkomende kleuren zijn rood en zwart.

Keramische dakpannen kunnen een laagje glazuur meekrijgen zodat ze beter bestand zijn tegen mos en een mooie uitstraling krijgen, zie geglazuurde dakpannen.

De keramische dakpannen kunnen ook worden bespoten met een kleipapje van dezelfde samenstelling als de dakpan. Er wordt dan een metaaloxide toegevoegd voor de kleur. Dit papje hecht zich met de dakpan tijdens het bakken. Deze dakpannen zijn minder poreus en hebben een mooiere kleur. Dit proces wordt wel engoberen genoemd.

Kunststof dakpannen

Nog niet al te lang en langzaam in opkomst zijn de kunststof dakpannen.
Ze zijn meestal gemaakt van gerecycled materiaal en zijn weer en zon bestendig. Kunststof dakpannen zijn kleurvast en kunnen grote temperatuur schommelingen aan.

Een ander groot voordeel van kunststof dakpannen is dat ze isolerende eigenschappen hebben. Deze zijn meestal meer dan andere dakpannen.
Doordat ze goed isolerend zijn is een goed geventileerde onderbouw minder van belang.

Alg en mos hebben weinig grip op de kunststof dakpannen waardoor schoonmaken niet of minder vaak nodig is.

Ze zijn in diverse kleuren verkrijgbaar en zijn tegenwoordig niet van stenen of betonnen dakpannen te onderscheiden als ze geplaatst zijn.

Glazen dakpannen

Glazen dakpannen worden niet veel gebruikt. Toch kan het handig zijn om licht te brengen in ruimten onder het dak waar geen of weinig daglicht binnen komt.

Glazen dakpannen worden tegenwoordig vaak in kunststof uitgevoerd omdat kunststof vaak betere eigenschappen heeft dan glas. Toch worden ze omdat ze doorschijnend zijn en niet te vergelijken zijn met normale kunststof dakpannen nog steeds glazen dakpannen genoemd.

Vaak worden er enkele dakpannen vervangen door glazen dakpannen omdat het echt gaat om lichtinval. Een andere mogelijkheid is natuurlijk een dakraam, maar deze oplossing is meestal duurder en heeft toch andere eigenschappen.

Glazen dakpannen komen in de meeste soorten dakpannen voor zoals Vlakke Mulden, Mulden pan, verbeterde Hollandse pan en de meeste betonnen dakpannen.

Soms zijn glazen dakpannen moeilijk verkrijgbaar en er kunnen per leverancier redelijke prijsverschillen tussen zitten.

Let bij aanschaf of ze het zelfde formaat hebben dan uw andere dakpannen.

Enkele mulden dakpan

De vlakke mulden dakpan met een brede holling heeft als andere namen: rijnlandpan of platte enkele muldenpan. De enkele mulden dakpan is een vlakke of platte dakpan.

Er zijn twee soorten mulden dakpannen, namelijk de enkele en de dubbele mulden dakpannen.

Ze worden het meest in de achterhoek gebruikt en deze dakpannen zijn niet zo bekend in de rest van Nederland.

Gotische dakpannen

Gotische dakpannen worden ook wel de kleine romaanse dakpan genoemd. Deze dakpan komt uit de romaanse tijd. Hij is voornamelijk in typische zuiderlijke kleuren verkrijgbaar. Dit omdat deze dakpannen gebruikt wordt voor huizen in spaanse stijl.

De gotische dakpan wordt gekenmerkt door een relatief klein plat vlak. Er zit een klein verschil tussen de romaanse pan en de gotische pan. Dit is dat  de romaanse dakpan een constante bolling heeft en de gotische dakpan een meer taps toelopende vorm heeft.

Deze Romaanse en gotische dakpannen zijn geschikt voor daken met een minimum helling van 25°.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″ offset=”vc_col-lg-3 vc_col-md-6 vc_col-xs-12″][vc_wp_text title=”Informatie”]

 • Zonnepanelen prijzen
 • Zonnepanelen installateur prijs
 • Zonnepanelen plat dak prijs
 • Zonneboiler prijzen
 • Wat kosten zonnepanelen
 • Zonneboilercombi prijs

[/vc_wp_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_wp_posts title=”Laatste klus artikelen” number=”5″][vc_wp_text title=”Informatie”]Offerte zonnepanelen
Zonnepanelen plaatsen
Soorten zonnepanelen
Zonnepanelen vergelijken
Subsidie zonnepanelen
Werking zonnepanelen
Zonneboiler kopen
Beste zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]