De 4 meest onderhoudsvriendelijke materialen voor je tuinmeubelen

Het kiezen van je tuinmeubelen kan tegenwoordig een grote uitdaging zijn. Zo is niet alleen het aanbod in tuinmeubelen gegroeid, maar zijn er ook veel verschillende soorten materialen bijgekomen. Dit maakt het aanschaffen van tuinmeubelen niet makkelijk. Elk materiaal heeft voor- en nadelen, het is aan jou om te kiezen welke eigenschappen het best passen bij jouw wensen.

Ben jij op zoek naar een onderhoudsvriendelijke tuinset waar je het hele jaar van kunt genieten? Lees dan verder op deze pagina om erachter te komen welke materialen hiervoor het meest geschikt zijn.

1.     Kunststof

Hoewel de meeste mensen bij kunststof meteen denken aan de simpele witte kuipstoeltjes van vroeger, is het assortiment de laatste jaren enorm gegroeid. Kunststof is één van de bekendste materiaalsoorten voor tuinmeubelen. Dat is ook niet heel gek als je kijkt naar de materiaaleigenschappen van kunststof. Hieronder zijn alle voordelen van kunststof op een rijtje gezet:

–        Licht in gewicht

–        Onderhoudsarm

–        Duurzaam

–        Makkelijk te reinigen

Onderhoud kunststof tuinmeubelen

Kunststof tuinmeubelen zijn gemakkelijk te reinigen. Reinig de meubelen met veel water, groene zeep en een doek of zachte borstel. Kunststof tuinmeubelen kunnen het hele jaar buiten blijven staan.

2.     Teakhout

Wil jij meer sfeer creëren in je tuin? Kies dan voor teakhout. Teakhout is een tropische hardhoutsoort met een warme uitstraling. Teakhout is tegenwoordig erg populair voor het aanschaffen van tuinmeubelen. Dit materiaal heeft namelijk meerdere voordelen:

–        Voelt natuurlijk aan

–        Droogt snel

–        Sterk

–        Onderhoudsarm

–        Makkelijk te reinigen

Onderhoud teakhout tuinmeubelen

Teakhout is vettig, hierdoor zijn de meubelen geschikt om het hele jaar buiten te staan. Naast dat je je meubelen het gehele jaar buiten kan laten staan, is teakhout onderhoudsarm.

Reinigen van teak kun je het best doen nadat het een dag heeft geregend. Daarna maak je met een harde borstel en een sopje met lauwwarm water met zout of soda het tuinmeubel schoon. Twee poetsbeurten per jaar zijn voldoende om je tuinmeubelen schoon te houden.

3.     Wicker

Wicker tuinmeubelen zijn erg populair. Dit komt door de mooie, natuurlijke uitstraling van het materiaal. Naast de speelse uitstraling van wicker, heeft het materiaal meerdere voordelen:

–        Licht in gewicht

–        Onderhoudsarm

–        Sterk

–        Kan niet vergaan

–        Makkelijk te reinigen

Onderhoud wicker tuinmeubelen

Wicker is gevlochten kunststof. Voor wicker tuinmeubelen gelden dus dezelfde onderhoudsadviezen als voor kunststof tuinmeubelen.

Reinig de meubelen met veel water, groene zeep en een doek of zachte borstel. Wicker tuinmeubelen kunnen het hele jaar buiten blijven staan.

4. Aluminium

Eén van de meest geschikte materialen voor buitengebruik is aluminium. Dit is ook de reden waarom aluminium veel gebruikt wordt in tuinmeubelen. Hieronder vind je meerdere voordelen van het materiaal aluminium:

–        Licht in gewicht

–        Sterk

–        Kan niet doorroesten

–        Neemt buitentemperatuur aan

–        Onderhoudsarm

–        Makkelijk te reinigen

Onderhoud aluminium tuinmeubelen

In veel gevallen wordt aluminium gepoedercoat als het gebruikt wordt voor tuinmeubelen. Dit betekent dat de kleur in het materiaal is gebrand, wat zorgt voor een betere bescherming.

Aluminium reinig je met veel water, groene zeep en een doek of zachte borstel. Aluminium tuinmeubelen kunnen het hele jaar buiten blijven staan, omdat het niet roest.