Duurzame energiesystemen voor in huis

klus-blog

In alles, van zon en wind tot vloedgolven en geothermische warmte, hebben we energie die hernieuwbaar en overal verkrijgbaar is. Het gebruik van – en investeringen in – hernieuwbare energie neemt dan ook fors toe. De vraag rest: hoe kan jij dit toepassen in jouw huis?

Wat zijn hernieuwbare energiesystemen?

Een systeem voor hernieuwbare energie maakt gebruik van natuurlijke energie uit de omgeving om uw huis van stroom te voorzien. De energiesystemen zorgen dat je geld bespaart, de CO2-uitstoot vermindert en maakt een beter thuiscomfort mogelijk.

Welke oplossingen zijn er nu op de markt

De technologieën die veel gebruikt worden omvatten warmtepompen, zonne-energie en vloerverwarming. Wij geven meer informatie over deze systemen.

Zonnepanelen

Leg energie van de zon vast, de zon is een onuitputbare gratis energiebron. Zonnepanelen genereren energie uit de zon. Een omvormer zorgt ervoor dat de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, wordt omgezet in bruikbare stroom. De meeste huizen gebruiken een klein deel van deze opgewekte energie om apparaten van stroom te voorzien, waarbij de overtollige energie wordt geëxporteerd naar het nationale net.

Warmtepomp

Wat als we in plaats van fossiele brandstoffen te verbranden om onze huizen te verwarmen, natuurlijke warmte uit de omgeving zouden kunnen gebruiken? Het kan met een warmtepomp. Een lucht-, grond- of waterwarmtepomp is een elektrisch ecoverwarmingssysteem dat deze zonnewarmte opneemt uit lucht, aarde of water. De warmtepomp gebruikt vervolgens een kleine hoeveelheid elektriciteit om deze warmte in een geschikte hoge temperatuur te comprimeren – klaar om te worden gebruikt voor ruimteverwarming en warm water. Het is wel een investering: vind hier de: warmtepomp kosten, maar levert daarna ook zeker geld op.

Vloerverwaming

Vloerverwarmingssystemen zijn relatief nieuw voor de Nederlandse markt, maar ze worden al snel het energiebesparende systeem van de huiseigenaar. Gezien het feit dat ze goedkoop zijn te installeren, zuinig in het gebruik, milieuvriendelijk en comfortabeler zijn dan conventionele radiatoren, is dit geen verrassing.