Een waterontharder wint steeds meer populariteit in Nederland, steeds meer huishoudens en bedrijven mogen de voordelen van het apparaat ervaren. Hoewel het qua aanschaf een investering is brengt het vele voordelen met zich mee. Ondanks dat er veel gesproken wordt over deze voordelen blijven er bij mensen verschillende onduidelijkheden hangen, in deze blog geven wij jou graag informatie over wat waar en niet waar is over een waterontharder.
Onthard water smaakt zouter dan hard water
Dit is een veelgehoorde fabel. De verwarring komt doordat er tijdens het regeneratieproces (ofwel reinigingsproces) van de waterontharder onthardingszout wordt gebruikt. Hoewel er bij onthard water meer natrium in het water wordt geconstateerd zorgt dit niet voor een zoute smaak. Mocht dit wel het geval zijn gaat er iets niet helemaal goed met je apparaat.
Het water gaat anders smaken
In tegenstelling tot vorige stelling is dit wel een feit. Een waterontharder haalt stoffen als calcium en magnesium uit het water, dit proces wordt ontkalken genoemd en hierdoor krijg je zacht water. Dit zachte water heeft invloed op de smaak van het water, zo vinden veel mensen dat het beter gaat smaken zeker wanneer het in combinatie met ander drinken gebruikt wordt. Denk hierbij aan limonade of koffie/thee welke water nodig hebben.
Wanneer het zout op is gaat dit ten koste van je apparaat
In je waterontharder zit een beperkte hoeveelheid zout en het is ook logisch dat dit op een gegeven moment opraakt. Dit betekend alleen niet dat je waterontharder er gelijk mee stopt of er onder lijdt. Deze stelling is dus weer een fabel. Wanneer het zout op is kan een waterontharder nog vaak een paar liter onthard water leveren. Dit zouttekort heeft verder ook geen invloed op de waterontharder, het enige wat je wel zult merken is dat de kwaliteit van je water zal afnemen. Het is daarom erg wenselijk om dit zo snel mogelijk weer aan te vullen.
Met een waterontharder draag je positief bij aan het milieu
Een waterontharder is van zichzelf al een duurzaam apparaat, doordat de kalkaanslag wordt verminderd heb je ook minder schoonmaakproducten nodig. Minder gebruik van deze detergenten betekent ook minder chemicaliën in het riool. Wat ook goed is, is dat schone apparaten langer meegaan waardoor je deze minder snel hoeft te vervangen waardoor je afval bespaard. Kijkend naar al deze gegevens is dit dus een feit over een waterontharder.
Er is één type waterontharder
Dit is een fabel. Bij het kopen van een waterontharder zul je al snel zien dat er veel verschillende modellen zijn. Dit komt mede doordat je verschillende doelen voor ogen kan hebben bij de aanschaf van een waterontharder, om al deze verschillende doelen te volbrengen bestaat er niet maar één type waterontharder. Daarnaast bestaan er ook verschillende modellen gebaseerd op je budget, zo zijn er goedkope apparaten die werken met een magneet of wat luxere apparaten die aangesloten zijn op je waterleiding.
Zacht water heeft ook positieve invloed op je huid
Wanneer je doucht kan je problemen ervaren met je huid door het harde water. Wanneer je veel last hebt van een droge huid of huidproblemen zoals eczeem kan hard water dit alleen maar erger maken. Deze mensen kunnen baat hebben bij zacht water, hoewel het geen oplossing is tegen deze klachten kan het wel bijdragen aan verlichting en voorkomen van verdere uitdroging. Hierbij is deze stelling dus ook een feit.
Zelf ook nieuwsgierig geworden naar een waterontharder?
Na het lezen van al deze feiten en fabels is het begrijpelijk dat je benieuwd bent geworden naar een waterontharder. Op de website van waterontharder-expert kan je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen om te kijken naar de mogelijkheden in jouw situatie. Omdat een waterontharder vaak een flinke investering is mag je dat ook terug verwachten, daarom stelt waterontharder-expert service voorop. Of je nou gewoon vrijblijvend meer informatie wil of graag een professioneel advies ontvangt, zij staan voor je klaar.