4 manieren om jouw huis te isoleren

Met de stijgende gasprijzen wordt het tijd om te kijken naar andere mogelijkheden om je huis te verwarmen en warm te houden. Je kan namelijk nog zo veel stoken in huis, maar als je huis niet goed geïsoleerd is, zal de warmte net zo snel weer vertrekken. Dit is natuurlijk zonde voor je portemonnee en voor het milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van manieren om dit op te lossen. Het is in het begin misschien een grote investering, maar over een langere periode, verdien je deze investering gelukkig weer terug. Daarbij stijgt de waarde van je woning ook nog eens. 

Begin bij de top van je woning

Je dak isoleren is een van de manieren om je huis beter te isoleren. Het is namelijk een eenvoudige en effectieve manier om warmteverlies en verwarmingskosten te verminderen, en het zou zichzelf vele malen moeten terugbetalen. Als jouw zolder makkelijk toegankelijk is en voor de rest in goede staat, zou je eventueel zelf het dak kunnen isoleren. Dit bespaard je geld waardoor je nog eerder de winst ervan gaat zien. Als jouw dak van mindere kwaliteit is en vochtplekken op zolder heeft, kan je beter dit werk aan een professional overlaten. 

Alleen je dak isoleren is niet genoeg, ook je garagedak isoleren hoort daarbij. 

Controleer je vloeren

De kieren tussen vloeren en plinten kan je zelf afdichten met een bouwmarkt kit. Oudere huizen hebben vaker houten vloeren, deze kan je isoleren door de vloerplanken op te tillen en minerale wol isolatie te leggen. Op deze manier zal het ook prettiger aanvoelen om op blote voeten door het huis te lopen.

Als jouw woning laminaat heeft kan je ook onder het laminaat minerale wol isolatie plaatsen. Over het algemeen hoef je alleen vloerisolatie op de begane grond. Als je hierbij niet de verwarming aanzet, is het ook verstandig om het in de andere verdiepingen te doen.

Verander je ramen

Glas-in-lood ramen zien er misschien heel leuk uit, maar zijn niet handig voor de warmte in je huis. Hetzelfde geldt voor enkelglas. Tegenwoordig zie je dit niet vaak meer, maar voornamelijk bij oudere huizen wordt er wel nog gebruik van gemaakt. Door te kiezen voor dubbelglas zal het al snel minder erg tochten bij je in huis en zal de warmte ook nog eens langer blijven. Doe dit in de gehele woning zodat de tocht niet alsnog naar een andere ruimte kan gaan. Het plaatsen van nieuwe ramen met kozijnen kan nogal lastig zijn. Het is verstandig om hiervoor iemand in te schakelen in plaats van het zelf te doen.

Controleer je muren

Warmte zal altijd van een warme naar een koude ruimte stromen, dus hoe kouder het buiten is, hoe sneller de warmte uit je huis zal ontsnappen. Huizen die vanaf de jaren negentig zijn gebouwd, hebben meestal muurisolatie, maar oudere huizen kunnen veel warmte verliezen.

De meeste soorten muren kunnen worden geïsoleerd, maar je moet wel weten wat voor soort muren je hebt. Het ligt aan de soort muur, en de staat ervan, hoe je deze het beste kan isoleren. Als je wilt dat dit op de juiste manier wordt gedaan, kan je het beste om hulp vragen.