Hoe zorg je ervoor dat jouw vloer zo lang mogelijk mooi blijft?

hoe houd je jouw vloer zo lang mogelijk mooi?

Vloeren vormen de basis van ieder interieur. Als je vloer er niet mooi uitziet, dan zal dit het gehele interieur beïnvloeden. Bovendien zijn vloeren doorgaans een flinke investering. Je wil er dan ook zeker van zijn dat je lang met de vloer kunt doen. Dat betekent dat deze voldoende onderhouden moet worden. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook de nodige tijd omdat de vloer minder snel toe is aan een grote onderhoudsbeurt of zelfs geheel vervangen moet worden. Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat jouw vloer in topconditie blijft? Waar let je op?

Hoe een vloer onderhouden moet worden, is geheel afhankelijk van het type vloer. Er zijn echter ook een aantal tips die voor iedere vloer gelden. Deze leggen de basis voor een goed onderhoud en een lange levensduur. Op die manier zorg je ervoor dat jouw vloer langer mooi blijft en het onderhoud eenvoudiger wordt dan ooit tevoren.

Gebruik beschermers

In iedere woning zijn er wel meubels die vaak verschoven worden. Denk aan bureaustoelen of de stoelen aan de eettafel. Zonder nadenken verschuif je deze. Wanneer de stoelen echter niet zijn uitgerust met extra beschermers, dan kan dit telkens de vloer wat beschadigen. Als je hier niet mee oppast, dan kan de schade zelfs zó hoog oplopen dat de vloer (of een deel van de vloer) vervangen moet worden. Maak daarom sowieso gebruik van stoelpootdoppen en investeer in een bureaustoel met extra gladde wielen om de vloer niet onnodig te beschadigen.


Kijk niet alleen naar stoelen, maar ook naar andere meubels die mogelijk eens in de zoveel tijd verschoven zullen worden. Je kunt eventueel ook een bierviltje gebruiken om de poten onder deze grotere meubels te ondersteunen. Ook handig tijdens het verschuiven.

Doe schoenen uit bij binnenkomst

Bij veel gezinnen is dit al vanzelfsprekend, maar dit is nog lang niet overal het geval. Onder de schoenen wordt echter vaak vuil en zand meegenomen. Dat zorgt er niet alleen voor dat de woning er een stuk viezer uit zal zien als iedereen zo met schoenen binnenkomt, maar het kan ook de nodige beschadigingen opleveren. Dit is vooral duidelijk te zien bij laminaatvloeren. Het schuren van de schoenen met vuil en zand levert al snel krassen op. Iets wat je juist probeert te voorkomen. Even de schoenen uitdoen is dan ook een kleine moeite.

Wil je liever niet dat iedereen bij binnenkomst gelijk de schoenen uit hoeft te doen? Investeer dan in elk geval in goede matten bij iedere in- en uitgang. Dan kan de meeste vuil in elk geval buiten gelaten worden.

Gebruik speciale reinigingsproducten

Pas heel erg op met het gebruik van allesreiniger bij je vloer. Deze beschikken vaak over stoffen waardoor de vloer doffer kan worden en zelfs haar beschermlaagje kan verliezen. In de meeste gevallen zijn er speciale reinigingsproducten verkrijgbaar. Een paar druppels hiervan toevoegen aan het dweilwater is al voldoende om de vloer weer te laten stralen.