Hoe onderhoud je je dak?

dak onderhouden

Als je niet te maken wil krijgen met lekkages of andere dakproblemen is het verstandig om je dak te onderhouden. Een plat dak kun je wat makkelijker onderhouden dan een schuin dak. Welk onderhoud moet je uitvoeren om je dak in goede conditie te houden? Is het onderhoud aan een schuin dak anders dan dat van een plat dak?

Schuin dak

Op een schuin dak vind je meestal dakpannen. Een dak met dakpannen heeft weinig onderhoud nodig en gaat jarenlang zonder problemen mee. Maar ook een pannendak kan slijten. Op dakpannen kan mos-of algengroei ontstaan. Dan kan er ongewenst groen tussen of onder de dakpannen gaan groeien, waardoor de dakpannen niet goed meer op elkaar aansluiten. Dat kan leiden tot daklekkages. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je dak ieder jaar met een hogedrukspuit te reinigen. Het liefst met heet water. Je kunt dit zelf doen, maar het klusje is niet zonder gevaar. Het is vaak beter om hiervoor een vakman in te schakelen.

Plat dak

Platte daken zijn kwetsbaarder dan een pannendak. Een dak van bitumen gaat zo’n 25 jaar mee. Het is aan te raden om dit type dak een keer per jaar te laten inspecteren. Kijk of je scheurtjes ziet en borstel het dak schoon. Een dak van EPDM gaat langer mee en heeft minder onderhoud nodig. Een groen dak gaat erg lang mee, wel zo’n 50 jaar, maar een groendak heeft wel veel meer onderhoud nodig. 

De dakgoot

De dakgoot zorgt ervoor dat het regenwater niet op de grond valt, maar via de regenpijp in het riool of een opvangbak stroomt. In een dakgoot komt vaak veel vuil terecht. Zand, stof en mos of takjes, van alles valt erin. Een groot gedeelte stroomt weg met het regenwater, maar het vuil kan zich ook ophopen. Daardoor kan de dakgoot verstopt raken en vollopen met water als het regent. Daarom is het belangrijk om je dakgoot een keer per jaar te laten reinigen. Ben je op zoek naar een specialist op het gebied van dakonderhoud? Kijk dan eens op DakXL.