Hoe richt je een tiny house in

Tiny houses zijn steeds meer in opkomst. Een tiny house is een manier van wonen met een duidelijke filosofie. Het is kleinschalig, maar volwaardig wonen op niet meer dan vijftig vierkante meter. Het doel is een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten.

Je hebt dus niet veel ruimte, maar dat wil niet zeggen dat je moet kiezen voor een sobere of minimalistische interieurstijl. Ook een tiny house richt je helemaal in naar jouw stijl en smaak. Maar hoe doe je dan, een tiny house inrichten?

Een tiny house is van de binnenkant groter dan je denkt. Toch moet je een goed plan maken voor de inrichting om te voorkomen dat je ruimte te kort komt of dat je interieur een rommeltje wordt. Vijf tips.

  1. Ruim op

Wat heb je echt nodig en wat gebruik je niet? Wat je niet gebruikt en ook niet nodig hebt doe je weg. Heb je iets soms nodig? Kijk dan eerst of je het van iemand kunt lenen. Boeken bijvoorbeeld hoeft je niet te kopen maar leen je van de bibliotheek of vrienden, of je kiest voor een e-reader. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld (bord)spellen en zelfs kerstdecoraties.

  1. Zorg voor veel licht

Een donkere ruimte lijkt kleiner. In een tiny house wil je dus veel licht. Een rolgordijn op maat is ideaal. In de nacht houden ze het licht buiten, overdag rol je ze op zodat je de ramen helemaal vrij hebt voor het optimaal benutten van daglicht. Als het buiten donker is heb je binnen een goede verlichting die geen hoekje donker laat.

  1. Kies effen en lichte kleuren

Donkere kleuren maken een ruimte snel kleiner, net zoals een druk werkje in het behang. Kies voor lichte, effen kleuren voor een optimaal ruimtelijk effect.

  1. Plankjes aan de muur

Met plankjes aan de muur heb je meer ruimte om spullen op te bergen zonder dat dit ten koste gaat van vloeroppervlak. Zet de plankjes niet te vol om te voorkomen dat het te druk wordt.

  1. Inklapbaar bed

Een bed neemt relatief veel ruimte in beslag. Kies je voor een slaapbank of een bed dat je tegen de muur op kan klappen, dan heb je in één keer veel extra ruimte gewonnen.