Hoe stort je zelf een betonvloer?

betonvloer

Wil je ook een betonvloer? En ga je deze zelf storten? Dan kan dit artikel je op weg helpen om dat op een goede manier te doen. Je leert waarom je een waterpas nodig hebt, maar ook waarom Pascon randbekisting op Vencory.nl van pas komt.

Een waterpas inzetten

Wanneer je gaat beginnen met de bekisting, dan is het belangrijk dat deze precies horizontaal ligt. Daarmee zorg je dat het beton netjes kan uitzetten. Daarom is het belangrijk om met een waterpas te werken. De bekisting zorgt ervoor dat het vloeibare beton niet wegloopt. Zo kan je zeker zijn dat je goed begint.

Wapenen

Je gebruikt betonwapening om te zorgen dat de betonvloer net wat steviger wordt. Daarmee kan je de trekkrachten opvangen. Zelfs wanneer de vloer intensief gebruikt wordt. Zo voorkom je dat er scheuren en barsten in ontstaan. Je doet dus veel langer met de vloer.

Beton storten

Het is belangrijk om eerst goed uit te zoeken hoeveel beton je nodig hebt. Je berekent lengte maal breedte maal hoogte. Zo kan je precies ontdekken hoeveel kubieke meter nodig is. Vervolgens kan je het storten in de bekisting en zorg je dat het allemaal evenredig verdeeld wordt. Dit zal dan goed horizontaal liggen omdat je de waterpas hebt liggen. Gebruik een storter voor het werk. Bij Vencory vind je een ruim aanbod betonbouwproducten.

Wanneer het gestort is

Wanneer je het beton gestort hebt moet je het laten drogen. Dit moet je wel op een correcte manier doen. Pas bijvoorbeeld op met luchtbellen. Die verwijder je met een trilnaald of houten lat. Wanneer de vloer beloopbaar is, dan kan je deze opschuren. Dit moet gebeuren voordat het echt keihard is. Hiervoor gebruik je een vlindermachine. Wanneer het beton gestort is, is het na enkele uren al beloopbaar maar pas na 28 dagen echt uitgehard. Het is dan ook afhankelijk van allerlei factoren wanneer dit precies het geval is. Denk aan de verhouding tussen water en cement die je hebt gekozen.

Wat is verder belangrijk?

Wanneer je de vloer hebt laten uitharden kan je de laatste dingen doen. Zo is het slim om de vloer te schuren of ruw te maken. Ook kan je ervoor kiezen om de vloer te impregneren. Dan kan je er een verharde beschermende toplaag op aanbrengen. Je kan er ook voor kiezen om met behulp van betonverf de vloer een kleur te geven. Dit kan een leuk effect geven op de vloer.