De vele voordelen van duurzame solar zwembadverwarming

solar-zwembadverwarming

Een eigen zwembad in de tuin is fantastisch en vooral als er veel mooie dagen zijn om te zwemmen. Het is alleen wel belangrijk dat het water warm is, want zwemmen in koud water doet de waterpret afnemen. Het kost energie om de watertemperatuur op peil te houden, maar die energie is gratis te verkrijgen als je gebruikmaakt van duurzame solar zwembadverwarming. Daar zijn bovendien nog veel meer voordelen aan toe te kennen en welke dat zijn, ontdek je hier.

Gratis energie van de zon

Solar zwembadverwarming heeft als grootste voordeel dat de zon gratis energie levert. Er zijn bovendien verschillende soorten van deze vorm van zwembadverwarming te onderscheiden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de keuze te maken voor solar matten die je vooral veel ziet bij kleine tot middelgrote zwembaden. Solar bollen zijn ideaal om te gebruiken om het water in een groot zwembad te verwarmen. De bollen zijn aan elkaar te koppelen, waarbij een enkele bol tot 7.000 liter water verwarmt. Uiteraard is het ook mogelijk om zwembadverwarming te combineren met zonnecollectoren die je bijvoorbeeld op je dak plaatst. Het voordeel dat de zon gratis energie levert, betekent natuurlijk ook dat de energierekening lager uitvalt. Je maakt namelijk geen gebruik van het stroomnet om het water in je zwembad op een aangename temperatuur te brengen en te houden.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Solar zwembadverwarming biedt ook het voordeel milieuvriendelijk en duurzaam te zijn. Er is namelijk sprake van de zon die in energie voorziet en als hernieuwbare bron te zien is. Je maakt bij het verwarmen van het zwembad dan geen gebruik van bronnen die niet herbruikbaar zijn en aan het milieu schade toebrengen. Solar zwembadverwarming maakt gebruik van de zon om elektriciteit op te wekken en daarbij lever je een bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot.

Verlengt het zwembadseizoen

Het gebruikmaken van solar zwembadverwarming betekent dat je het zwembadseizoen in eigen tuin verlengt. Uiteraard is dit eveneens van toepassing als je op een andere manier je zwembad verwarmt, maar dan heb je wel te maken met een minder milieuvriendelijke en duurzame oplossing. Bovendien lopen de kosten van de energierekening dan verder op. Om dus zolang mogelijk van warm water in je zwembad te genieten, is solar zwembadverwarming een uitstekende keuze.

Eenmalige aanschafkosten

Er is nog een voordeel te koppelen aan solar zwembadverwarming en dat is dat je eenmalig een investering doet. Je krijgt voor de eenmalige aanschafkosten van zwembadverwarming gratis energie van de zon, warm water en het is ook nog eens een duurzame oplossing, waarbij je het milieu ontziet. Naast de eenmalige uitgave voor deze manier van verwarming komen er geen andere kosten bij kijken. Bovendien profiteer je elk jaar weer van deze milieuvriendelijke methode om het zwembadwater te verwarmen.

Maximaal profiteren van de zon

Solar zwembadverwarming maakt het mogelijk om maximaal van de zon te profiteren. Het is dan alleen wel belangrijk om de zonnebollen of zonnematten op de perfecte locatie te plaatsen. Om van dit voordeel te profiteren, hoef je alleen maar te kijken waar de zon het meeste schijnt. Het is af te raden om de matten of bollen in de schaduw te plaatsen, want dan profiteer je niet optimaal van de energie die uit de zon voortkomt. Verder is het voor een snelle verwarming van het water ideaal als je de zwembadpomp actief is op het heetste moment van de dag. Op deze manier warmt het water in het zwembad namelijk nog sneller op. Bij een zwembadpomp die instelbaar is, heb je de mogelijkheid om deze op de hoogste stand te zetten als de zon fel schijnt. Houd het water ook lekker warm in de nacht door het water af te dekken.