Otoplastieken of toch maar standaard gehoorbescherming?

gehoorbescherming klussen otoplastieken

Er is vooral de voorbije jaren ongelofelijk veel te doen geweest over het gebruik van gehoorbescherming op de werkvloer… of beter gezegd het gebrek daaraan. Dat is ook logisch, want gehoorschade is iets wat je in de praktijk altijd wil voorkomen. In het merendeel van de gevallen is het dan ook zo dat schade aan het gehoor niet omkeerbaar is. Dit betekent dat je ervoor de rest van je leven mee zal moeten blijven leven. Dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig zijn er tegenwoordig op de markt heel wat interessante opties terug te vinden om gehoorschade te voorkomen. Eén van deze zaken zijn de zogenaamde otoplastieken. Deze vorm van gehoorbescherming op maat bieden je de meest optimale bescherming… of toch niet? Je komt er in ieder geval alles over te weten hier op deze pagina! 

1. Wat zijn otoplastieken precies? 

Wanneer er wordt gesproken over otoplastieken gaat het eigenlijk om oordoppen op maat. Zoals de naam reeds laat vermoeden worden deze dus steeds gefabriceerd op maat van de ooropening waar een bepaalde persoon over beschikt. Dit zorgt er in eerste instantie voor dat schadelijke geluiden uit de omgeving niet meer kunnen doorsijpelen en het gehoor beschadigen. Bovendien is het zo dat otoplastieken ook perfect kunnen worden voorzien van een speciale filter. Het gebruik van zo’n filter wordt in de praktijk vaak onderschat. 

2. Wat maakt een filter zo belangrijk?

Door de otoplastieken waar je gebruik van gaat maken te voorzien van een filter sla je eigenlijk twee vliegen in één klap. In eerste instantie zal je kunnen vaststellen dat de omgevingsgeluiden die schadelijk kunnen zijn voor je gehoor op uitstekende wijze kunnen worden gefilterd. Dit zorgt ervoor dat beschadiging van het gehoor altijd tegen kan worden gegaan. Dat is evenwel niet alles. Bovendien moet er namelijk ook nog rekening mee worden gehouden dat door middel van een filter communicatie op de werkvloer mogelijk blijft. Wanneer er wordt gekozen voor het gebruik van universele gehoorbescherming is dat jammer genoeg niet het geval. Dit is voor de meeste bedrijven toch één van de belangrijkste redenen om uiteindelijk alsnog te kiezen voor het gebruik van otoplastieken. 

3. Hoe duur zijn otoplastieken precies?

Een vaak gehoord nadeel van otoplastieken is dat ze iets prijziger zijn in vergelijking met universele gehoorbescherming. Dat is inderdaad correct, maar ook de levensduur is gemiddeld gezien een flink pak beter. Voor otoplastieken geldt namelijk dat de levensduur al snel tussen de drie en vijf jaar is gelegen. Ook dan is je gehoorbescherming nog niet kapot, alleen is het mogelijk dat je ooropening zich door de jaren heen een beetje anders is gaan vormen. Dat kan ervoor zorgen dat de otoplastieken niet meer perfect afsluiten waardoor het doorsijpelen van geluid niet helemaal kan worden voorkomen. Omwille van deze reden wordt het sterk aangeraden om elke drie à vijf jaar (afhankelijk van het type otoplastieken waar je gebruik van maakt) je gehoorbescherming te laten controleren en / of te vervangen. 

4. Verzeker jezelf van een uitstekend draagcomfort

Last but not least is het zo dat heel wat mensen in de praktijk heel wat uurtjes per dag gebruikmaken van hun gehoorbescherming. Geldt dat ook voor jou? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat alleen otoplastieken je precies die bescherming kunnen bieden waar jij naar op zoek bent. Ook dit is een prima reden om uiteindelijk te kiezen voor otoplastieken!

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je meer informatie over de mogelijkheden van otoplastieken? Bij Audinc kun je terecht met al je vragen.