Tips bij het verbouwen van een stacaravan

Stacaravan

We zijn allemaal wel eens toe aan wat anders en dat geldt zeker wanneer het aankomt op de ruimte waarin we de meeste tijd doorbrengen: onze woning! Iedereen verschuift wel eens de bank of koopt eens een nieuwe lamp om deze zo aangenaam als mogelijk te houden. Eigenaren van een stacaravan hebben daarbij aanzienlijk minder mogelijkheden dan mensen met een appartement of vrijstaande woning. Zij kiezen er vaak voor om hun stacaravan uit te breiden of te verbouwen. Het verbouwen van een stacaravan is iets compleet anders dan een verbouwing van een ‘gewone’ woning. Je moet met veel meer dingen rekening houden, maar hebt daarbij wel wat meer mogelijkheden om creatief te zijn. Een stacaravan kun je in principe van binnen helemaal uitkleden en opnieuw inrichten. Iets dat door de steunmuren bij een stenen woning niet altijd even gemakkelijk is.

Inspiratie opdoen

De eerste stap die je neemt bij het verbouwen van je stacaravan is bepalen hoe de nieuwe indeling er uit moet komen te zien. Inspiratie opdoen is dan niet alleen heel leuk, maar ook essentieel in het hele proces. Vraag mensen die een stacaravan hebben of je eens een kijkje in hun caravan mag nemen. Je komt dan vaak zeer verrassende en tegelijk vrij logische dingen tegen. Daarnaast kun je ook kijken naar hoe caravans kopen in zijn werk gaat en waar er op gelet wordt bij de verkoop. Mensen met kinderen kiezen er bijvoorbeeld voor om de enkele slaapplaats voor de kids te vervangen door een stapelbed. Niet alleen prettig voor de kinderen, maar ook handig wanneer er een extra persoon wil overnachten.

De inbouw van kasten vereist vaak enige creativiteit. Je wilt immers zoveel als mogelijk ruimte benutten, zonder dat dit ten koste gaat van de leefruimte in de stacaravan. Let er bij het opdoen van inspiratie ook op de materialen die je gaat gebruiken. Niet alleen kun je op de keuze van het materiaal vaak veel geld besparen, maar kan je keuze praktisch gezien behoorlijk verschil uitmaken. Kies materiaal dat makkelijk schoon te maken is en vervangen kan worden. Voordat je daadwerkelijk overgaat tot de verbouwing, is het belangrijk dat je al je ideeën wel eerst op papier hebt gezet. Maak een eenvoudige bouwtekening waarop je de nieuwe indeling en bijbehorende maten weergeeft. Je hebt dan tijdens het verbouwen altijd een heldere leidraad.

Gebruik de juiste materialen

Net als bij de verbouwing van elke andere woning, zul je de juiste materialen moeten gebruiken voor de verbouwing van je stacaravan. Hiervoor kun je natuurlijk verschillende bouwmarkten afstruinen, maar veel eenvoudiger is het om de nodige materialen online te bekijken en desgewenst direct te bestellen. Er zijn een groot aantal zeer goede webwinkels te vinden die alles in huis hebben en waar je vaak aantrekkelijke aanbiedingen kunt vinden. Tot slot kunnen we je de handige tip geven om de verbouwing in fasen uit te voeren. Je kunt dan per fase de benodigde materialen aanschaffen. Wanneer een fase afgerond is, kun je opnieuw bekijken of alles nog volgens plan verloopt en materiaal voor de volgende fase inkopen.